Predstavljena knjiga "Rat prije rata" Viktora Stojkića


U parku Doline u Gorancima u nedjelju 9. kolovoza predstavljena je knjiga "Rat prije rata!" autora Viktora Stojkića, inače člana HKD "Napredak" – Glavna podružnica Mostar.

Knjigu su predstavili Tihomir Zovko i Marijan Mandić, povjesničari i sudionici posljednjeg rata. Moderatorica književnoga programa bila je Lorna Federici.

U uvodnom dijelu predstavljač i recenzent knjige Zovko, sveučilišni profesor, ustvrdio je da je knjiga "poučno štivo za sve generacije i koje izvrsno interpretira ratno stanje prije nagovještaja urbicida u Mostaru, kao i stanje poslije njega, a koji je zadesilo Mostar i okolicu". "Kronološkom metodom autor brižljivo čuva uspomene i društvene događaje u ratnom Mostaru od zaustavljanja tenkova u Pologu pa sve do granatiranja gotov svih mostarskih naselja u zapadnom dijelu grada", kazao je Zovko, a prenio hkdnapredak.com.

Marijan Mandić istaknuo je kako ovom knjigom Stojkić "pokazao kako zna pisati, te ga potaknuo da nastavi  s pisanjem jer o ovoj tematici nikoga ne ostavlja ravnodušnim".

Na kraju predstavljanja, autor Viktor Stojkić obratio se prisutnima uz zahvalu svim ljudima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana.

O svome djelu autor je rekao kako je knjiga " prvenstveno od dokumentarno-povijesnoga značaja za Hrvate". "Motiv je pisanja ove knjige bio da ostavim poruku generacijama koje dolaze to jest našoj djeci i potomcima. Ovdje se povijest stalno ponavlja. Ako slučajno dožive, ne daj Bože, slično iskustvo da znaju kako smo mi to proživljavali na vlastitoj koži u Domovinskom ratu. U biti, mi smo samo nastavili slijed povijesti naših predaka. Oni su ovdje opstali i ostali u gotovo nemogućim uvjetima više od 1 000 godina zahvaljujući tome što su bili jaki u vjeri i izdržali su sve što su nosila zlokobna vremena prošlosti. Podnijeli su žrtvu da bi mi danas uživali u zraku koji udišemo i prostoru na kojem obitavamo. Hvala im na tome!", rekao je Viktor.

Inače, autor je pisao o događanjima kroz sve mjesece 1991. do konca lipnja 1992. na području Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske i šire. Na kraju svakoga obrađenoga mjeseca nalaze se preslici dokumenata koji svjedoče iznesenu istinitost. Također su priložene i brojne fotografije što knjizi daje dodatnu vrijednost.

Ž.I., KT