Lepenica

Prigodom patrona predstavljene knjiga o župi i izložba slika


U četvrtak 25. srpnja u župi Banbrdo u Lepenici prigodom proslave patrona Sv. Ane, predstavljena je knjiga „Župa Banbrdo- Lepenica“ autora Mile Jukića te je upriličena izložba slika „Paleta Sv. Ane“.

Po riječima fra Stipana Radića, lepeničkog župnika koji je inicijator nastanka djela, knjiga Župa Banbrdo- Lepenica prvi je ozbiljan znanstveni rad o župi, o njezinoj povijesti, o životu vjernika, običajima, kulturi, ali i svim nevoljama koje su se vjernicima ove župne zajednice događale od sredine 19 stoljeća do današnjih dana. „Knjiga koju smo večeras (četvrtak 25. srpnja) predstavili kruna je istraživanja o župi i životu njezinih vjernika. Nadam se da će ona potaknuti mnoge na dodatna istraživanja kako se to nekad živjelo na ovim prostorima“, kaže fra Stipan.

Sam autor je većinu podataka pronašao u arhivu Franjevačkog samostana u Kreševu. Poslužila su mu i ranija istraživanja koja je također pretočio u knjige, a odnose se na župu Banbrdo- Lepenica. „Knjige ne bi bilo bez pravih arhivskih riznica franjevaca s ovih prostora, ali i bez strpljenja i pomoći prije svega fra Stipanove, ali i fra Ivice Korčanina i fra Marka Karamatića koji je recenzent“, kaže autor Milo Jukić koji se nije libio na objektivan način predstaviti život župe koja je često opstajala upravo zahvaljujući župnicima koji su je gradili usprkos svim poteškoćama.

 „Podsjećajući na mnoge nevolje koje su ljudi ovog kraja prošli, od gladi ne nepovoljnih režima knjiga nas potiče na razmišljanje što je im je to dalo snage opstati. Mislim da je to ljubav prema životu, usprkos svim nevoljama, ljubav čiji nedostatak danas ubija život na zapadu, od ubojstava i samoubojstava do nerađanja. Ljubav prema životu održala je ovu župu i ovaj kraj kroz povijest na način koji je na jedan nepristran i životan način opisan u knjizi“, kazao je dr. fra Mile Babić.

Kulturni program nakon promocije knjige nastavljen je otvorenjem izložbe slika nastalih na prošlogodišnjoj Koloniji Palete Sv. Ane. Posebno mjesto na izložbi imala je slika Svete Ane, autora Zlatka Devića. Ulje na platnu koje prikazuje nebesku zaštitnicu župe ubuduće će krasiti župnu crkvu u Lepenici koja nosi njezino ime, potvrdio je župljanima fra Stipan Radić.

Inače, fra Stipan se ovih dana nakon sedam godina službe u župi oprašta od vjernika jer ga čeka služba u novoj župi. Prigodan dar uručio mu je i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak, zahvalnicu Općine na čijem teritoriju je najveći dio župe. „Hvala vam na svemu što ste uradili za ovaj kraj i ljude, za vjernike ove župe koju osjećam svojom“, kazao je načelnik Kiseljaka.

Bogat kulturni program u Lepenici svojim je nastupom upotpunila Ana Babić, operna pjevačica, prenosi ARTinfo.ba.

KT