Tolisa

Promocija pučke pjesmarice „Faljen Isus, Marijo“


U srijedu, 12. kolovoza, u večernjim satima, ispred župne i samostanske crkve na Raščici održana je promocija knjige „Faljen Isus, Marijo“ autora dr. sc. fra Zvonka Benkovića.

Riječ je o pučkoj pjesmarici koju su ispjevali vjernici toliškoga kraja na raznim hodočašćima. U knjizi je sakupljeno 60-ak pjesama posvećenih Isusu Kristu, Blaženoj Djevici Mariji, anđelima i svecima, a sama je ilustrirana s fotografijama s hodočašća i motivima iz samostanske crkve.

U ugodnom ambijentu ispred Gospina kipa i u sjeni stoljetnih zvonika o knjizi su govorili recenzent prof. dr. sc. vlč. Darko Tomašević koji je skrenuo pozornost na majčinske motive i prisutnost imena Marijina u pjesmama te istaknuo kako se riječ Majka – misleći na Blaženu Djevicu Mariju – pojavljuje više od 350 puta.

Sama pjesmarica ima iznimnu vrijednost jer su na jednom mjestu sabrane pjesme koje su ispjevali vjernici toliškoga kraja od sredine 19. stoljeća do danas i u njima zahvaljuju Gospi i svecima na posredništvu milosti.

Gvardijan toliškoga samostana fra Mario Jurić istaknuo je kako sam naziv pjesmarice Faljen Isus, Marijo ujedno je i himan s kojim započinje i završava svako hodočašće u župi Tolisa, a ujedno je i vapaj i molitva i zahvala Gospi za njezinu prisutnost i neprestano usmjeravanje prema Isusu Kristu, piše kta.

Urednik i autor knjige fra Zvonko je istaknuo kako je ova pučka pjesmarica toliškoga kraja posuđena od naraštaja vjernika kojima su ove pjesme bile prisutnije u svakidašnjem životu nego danas, zatim skupljene i uređene u izdanje pjesmarice s nakanom ne bi li se velika građa pučkoga stvaralaštva otrgla zaboravu. Također je dodao kako se jedan dio pjesama i pjevanih krunica, čiji se tekstovi nalaze u pjesmarici, koristi i oživljava na dvama hodočašćima. Prvo je početkom kolovoza kada se hodočasti Gospi od Anđela u Gornju Tramošnicu, a drugo je Zavjetno hodočašću s Gospinim kipom kroz sela župe Tolisa pred patron župe i samostana Veliku Gospu.

Promociju je glazbenim točkama popratio zbor Adoro pod ravnanjem profesorice Marije Nedić.

T.M.I., KT