Sjeverna Makedonija

Promocija zbornika i monografije u Skoplju


U susret trećoj obljetnici dolaska pape Franje Sjevernoj Makedoniji, 5. svibnja, u Filharmoniji u Skoplju upriličena je promocija zbornika i monografije.

Promotor zbornika radova Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest bio je dr. don Milenko Krešić, profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Promotori monografije Povijesni dolazak Svetog Oca bili su glavni koordinator u organizaciji za Papin dolazak 7. svibnja 2019. i ravnatelj agencije narodne sigurnosti dr. Viktor Dimovski, vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić te bivši predsjednik Makedonije dr. Đorđe Ivanov.

Nazočili su predstanici državnih i lokalnih vlasti, diplomatskog zbora, arhiepiskop Makedonske Pravoslavne Crkve gospodin Stefan, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica, svećenici i časne sestre te mnogi uzvanici kulturnog i društvenog života.  

Događaj je započeo glazbenom točkom Laudate – Dominus Omnes od V. A Mozarta koju je na violini izvela Julija Nelkovska.

Domaćin, skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov, je u svome obraćanju, između ostaloga, rekao: "Nekad nam se nameće opasnost da budemo uplašeni od trenutnih izazova, a u biti kad pogledamo unazad ti izazovi nikad nisu izostali. Važno je da znamo iz čega smo iznikli i na ćemu rastemo danas da bi ostavili svijetli trag budućim generacijama. Sve to najbolje će nam objasniti Zbornik Katolička crkva u Makedoniji kroz povijest."

Skupu su obratio i ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i religioznim grupama Darjan Sotirovski.

Dr. Krešić upoznao je prisutne da je knjiga s međunarodnog znanstvenog skupa u Skoplju 10. studenog 2018. u organizaciji Katoličke Crkve u Makedoniji i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajev uobjavljena na makedonskom i hrvatskom jeziku na 300, odnosno 600 stranica. Kroz 9. radova Zbornik obrađuje Katoličku Crkvu u Makedoniji, oba obreda, kroz povijesnu teološku i kanonsko- pravnu prizmu.

Kardinal Puljić je kazao kako "živimo u vremenu kad nas svaki dan zatrpavaju vijesti tako da čovjek teško može interiorizirati informacije i doživljaje". "Zato je potrebno neke stvari zabilježiti riječima i slikom, kako bi mogli sačuvati ne samo sjećanje, nego pamćenje koje će pomoći da dublje doživimo i proživimo događaje. Papa dolazi da izrazi svoju blizinu i da posvjedoči vjernicima da nisu sami, da nisu napušteni da i te kako pripadaju jednoj velikoj obitelji bez obzira na jezik, kulturu i narodnost. Papa je poručio građanima Makedonije da nastave njegovati suživot u multietničkoj i multireligijskoj zemlji. On promiče kulturu susreta, bratstva i suživota. Svjestan je da suživot nije lagan, ali mozaici s više boja stvaraju ljepotu života. Također je pozdravio napore Makedonije i drugih balkanskih zemalja da pristupe Europskoj uniji ističući kako bi Skoplje moglo uzeti za primjer Sv. Majku Tereziju rođenu u tom gradu kao uzor u izgradnji zajedničke sudbine", kazao je kardinal te podsjetio na Papine riječi pohvale samoj organizaciji pohoda iz 2019.

Bivši predsjednik Makedonije Ivanov je istaknuo da su dosadašnji odnosi Države sa Svetom Stolicom preko kulturni, obrazovnih i diplomatskih odnosa doprinjeli da se ostvari dolazak Svetog Oca u Skoplje: "Kao rezultat kulturne suradnje ostvarili su se u obrazovanju mnogi svećeničke i akademske osobe iz Makedonije, a isto tako Vatikan nam je otvorio tajne arhive za naše istraživače. Također imamo dobre odnose u dječjoj klinici Bambino Gesu."

Događaj je završio sviranjem Schubertove skladbe Ave Marija.

U večernjim satima u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju kardinal Puljić predslavio je euharistiju prigodom obljetnice Papina pohoda Makedoniji.

Ž.I., D. T., KT