Subotica

Promocija Zbornika radova „Vidakoviću u čast“


U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“, 10. ožujka u Muzičkoj školi u Subotici održana je promocija zbornika „Vidakoviću u čast“.

Promociju zbornika otvorio je komorni zbor Collegium Musicum Catholicum izvođenjem Vidakovićeve skladbe Zdravo, Majko djevice pod ravnanjem maestra Miroslava Stantića.

Na početku večeri nazočnima se obratio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva Ivan Antunović prenijevši i pozdrave suorganizatora Dana Albe Vidakovića i predstavljanja ovoga zbornika, mons. Ivana Penzeša, subotičkoga biskupa, prof. dr. Ante Crnčevića, predstojnika Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i s. Domagoje dr. Ruže Ljubičić, predsjednice Hrvatskog društva crkvenih glazbenika. Na osobit način vlč. Radak zahvalio je profesorici Dragani Nikolić, ravnateljici Muzičke škole u Subotici na gostoprimstvu, kao i govornicima, dr. Sonji Marinković, redovitoj profesorici na Katedri muzikologije Fakuteta muzičke umjetnosti u Beogradu te maestru Miroslavu Stantiću, uredniku zbornika. U svome obraćanju, istaknuo je kako je Crkva značajno doprinosila različitim oblicima kulture i umjetnosti, a na osobit način i crkvenoj glazbi.

Urednik izdanja je mo. Miroslav Stantić, zborovođa je i orguljaš u subotičkoj katedrali gdje vodi i katedralni zbor Albe Vidaković.

Prigodom promocije zbornika, mo. Stantić kazao je kako je crkvena glazba XX. stoljeća nezamisliva bez lika i djela Albe Vidakovića. On je u svome izlaganju upoznao nazočne s životnim putom, glazbenom naobrazbom i djelovanjem ovog velikana. Naglasio je kako je Albe Vidaković kao svećenik svoj skladateljski opus najviše ostvario skladajući duhovnu glazbu – mise, motete, oratorije, pučke i liturgijske popijevke, ne zanemarujući ni svjetovni opus – solo pjesme, kvartet za simfonijski orkestar... Njegov muzikološki rad uokviren je objavljivanjem 60 studija i znanstvenih članaka.

Recenzentica zbornika, dr. Sonja Marinković kazala je kako je dirnuta povodom dolaska u najstariju glazbenu školu na ovim prostorima. Istaknula je plodan rad Albe Vidakovića koji se u određenom povijesnom trenutku može objektivno sagledati i valorizirati te da su ovi Dani organizirani u pravome trenutku. U svome izlaganju, dr. Marinković predstavila je radove koji se nalaze u zborniku, ukazavši na njegovu dobru koncepciju. Ona je kazala kako svestranost i nesebična zauzetost Albe Vidakovića trebaju biti izazov i poticaj za dalji rad i proučavanje.

Collegium Musicum Catholicum upotpunio je događaj izvođenjem Vidakovićeva  madrigala Kraj ćuprije, na stihove Alekse Kokića.

Zbornik sadrži radove s Međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 2014. prigodom 100. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića. Ovaj simpozij pod imenom Dani Albe Vidakovića s bogatim programom, kako onim koncertnim, tako i u okviru međunarodnog znanstvenog skupa te liturgijskom proslavom, održan je u organizaciji Subotičke biskupije, Katoličkog društva Ivan Antunović iz Subotice, Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkoga bogoslovnog fakulteta iz Zagreba i Hrvatskog društva crkvenih glazbenika iz Zagreba.

Zbornik pod naslovom Vidakoviću u čast tiskan je u veljači ove godine u nakladi Katoličkog društva Ivan Antunović. U njemu se nalazi devet znanstvenih radova u kojima su dotaknuta gotovo sva polja djelovanja i okolnosti u kojima je Albe Vidaković živio i radio, a uz priloge koji tematiziraju njegov muzikološki rad na različitim područjima, u zborniku nalaze se i dva sjećanja na Vidakovića iz pera rođakinje i jednog njegova učenika. Ovome su priključeni programi koncerata koji su održani tijekom ovih dana, da bi se dobio potpuniji uvid u raznovrsnost onoga što je izvedeno iz Vidakovićeva sakralnog, ali i svjetovnog opusa. U izdanju se nalaze i fotografije iz arhive Katoličkog lista Zvonik na kojima su prikazani značajni trenuci  s održanog simpozija. O muzikološkom, pedagoškom, skladateljskom i umjetničkom djelu Albe Vidakovića pisali su i govorili priznati stručnjaci.

Znanstveni radovi izloženi na simpoziju predstavljaju vrijedan doprinos rasvjetljavanju kompleksne umjetničke osobnosti Albe Vidakovića i s različitih aspekata prikazuju njegov veliki rad na usavršavanju crkvene glazbe. Njegov je značaj izniman i za hrvatsku crkvenu glazbu, ali i za njegovu rodnu Suboticu u kojoj se na osobit način njeguje izvođenje njegovih skladbi. Naklada ovog zbornika važan je korak u nastavku proučavanja crkvene glazbe kao značajnog kulturnog fenomena, koji je od osobite važnosti za Hrvate u Srbiji, čiji je velikan, Albe Vidaković pridonio cjelokupnom vjerskom i kulturnom životu svojih suvremenika i ostavio za sobom značajan opus koji privlači i današnje muzikološke stručnjake.

Klara Dulić/ KT