Mostar

Promovirana knjiga „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“


Knjiga dr. Ive Pilara „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“ predstavljena je 26. ožujka u Mostaru u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – 21. dana Matice hrvatske.

Knjiga Južnoslavensko pitanje i svjetski rat sadrži 660 stranica i podijeljena je na sedam dijelova: nastanak balkanskih Slavena, Hrvati i njihova državna tvorba, Srbi i njihova tvorba države, Bosna i bosanska tvorba države, katolicizam i pravoslavlje, jezgra južnoslavenskoga pitanja, monarhija i južni Slaveni, hrvatsko-srpske težnje za jedinstvom, rješenje južnoslavenskoga pitanja.

„Knjiga je iznimno zanimljiva upravo zbog ovog vremena kojega mi sada proživljavamo. Ono što je on pisao u svoje četiri znamenite knjige, skoro pa je proročanstvo“, kazao je akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar.

Ocijenio je kako je dr. Pilar bio osoba i institucija o kojoj bi trebalo puno više govoriti. „Dapače, bio je skoro kao i naš Ilija Jakovljević na margini potpunog zaborava, no vraćamo ih polako jednog, pa drugog“, naglasio je Muselimović. Promocija je održana u organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar.

Ivo Pilar bio je hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, smatran utemeljiteljem hrvatske geopolitike i pravaški političar. Od početka 20. stoljeća živio je i radio kao odvjetnik u Bosni i Hercegovini, a od 1920. do smrti u Zagrebu. Njegovim imenom nazvan je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.  

KT / Bljesak.info