Tomislavgrad

Promovirana monografija „Pozdrav iz Tomislavgrada“


U dvorani Franjevačkog samostana u Tomislavgradu, 9. srpnja promovirana je monografija „Pozdrav iz Tomislavgrada“, dvojice autora, duvanjskoga gvardijana fra Sretana Ćurčića i velikoga kolekcionara Ivice Ćurkovića.

Tisak monografije, odnosno knjige sa starim razglednicama, najavljen je prije nekoliko mjeseci kada je u prigodi obilježavanja Noći muzeja u Tomislavgradu otvorena izložba Županjac, Duvno, Tomislavgrad na starim razglednicama.

Fra Sretan Čurčić u svom govoru kazao je kako knjiga nadilazi granice nacionalnoga i religijskoga te da u pravome smislu predstavlja kulturu kao i da se mnogo veće sredine i gradovi ne mogu pohvaliti ovakvom knjigom. Podsjetio je i na motive prve razglednice iz Tomislavgrada.

„Mnogi smo danas ogorčeni i često kukamo i čujemo kako ovdje nema života. Jedan od mogućih odgovora opstanka na ovim prostorima možda se krije na prvoj razglednici koja je izdana 1897. i ta prva razglednica doživjela je tri izdanja. Koji su motivi na toj razglednici? To su: ljekarna, hotel i lov (turizam). Znači, obiteljsko gospodarstvo – ono što mi trebamo činiti i činimo, i turizam kojeg nam je Bog podario, jedni su od mogućnosti razvoja našega kraja. Svijetu nedostaje čuda. Duvnu ne nedostaje ljepota, ali nam nedostaje divljenja i čuđenja. Knjiga Pozdrav iz Tomislavgrada je zapravo sabrano blago, sabrana ljepota kroz 120 godina, kazao je između ostaloga fra Sretan zahvalivši svima koji su pomogli da ova knjiga ugleda svijetlo dana.

Uz autore, o knjizi je govorila i prof. Snježana Redžepagić koja je ovu knjigu predstavila kroz priču duvanjskoga novinara Stipe Ćurčića Ćipe Pozdrav iz Duvna u deset sličica, a koja je također uvrštena u ovu knjigu.

„Da biste me bolje razumjeli, bit ću potpuno iskren. Razglednica se prvo mora dobro opipati, zatim pomno pomirisati, pa staviti na uho i tek onda pogledati s onoliko vida koliko ti je ostalo“, navodi se u četvrtoj sličici ove priče.

Kao što je napisano na stranicama rečene knjige, njezina građa se sastoji od dopisnica, markica i razglednica izdanih u protekle 122 godine. Iako su prethodno razasute po svijetu, dugogodišnjim su prikupljanjem najprije predstavljene na izložbi upriličenoj 1. veljače 2019. prigodom Noći muzeja u galeriji franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, a sada i kroz ovu knjigu.

Ove se godine obilježava 150 godina od izdanja prve službene dopisnice u Beču, 140 godina od otvaranja prvih stabilnih vojni pošti u Bosni i Hercegovini te 120 godina od najranijih datiranih razglednica Tomislavgrada, tadašnjeg Županjca. Knjiga donosi dva ilustrirana priloga s prenesenim tekstovima suvremenih izdanja u Tomislavgradu: prilog Zbornika za narodni život i običaje južnih Slavena pod naslovom Duvno (Županjac) autora Stojana Rubića i o. fra. Anđela Nuića iz 1899.  te prilog revije Svijet izdan 31. listopada 1931. pod naslovom Spomen crkva u Duvnu autora Kasima Gujića.

Promociju monografije svojim nastupom na gitari uljepšao novinar Radija Tomislavgrad Stipe Ćurčić Ćipa koji je ovom prigodom otpjevao i odsvirao nekoliko skladbi.

Ova promocija sastavni je dio ovogodišnje manifestacije Dani Sv. Nikole Tavelića, prenosi portal tomislavcity.com.

KT