Subotica

Sedmi „Holywin“ u Subotici posvećen Bl. Mariji Petković


U HKC „Bunjevačko kolo“ 31. listopada, uoči svetkovine Svih svetih, održan je sedmi po redu „Hollywin“, a ove godine „Noć svetaca“ u Subotici bila je posvećena Bl. Mariji Petković, utemeljiteljici Družbe Kćeri Milosrđa.

U programu večeri sudjelovala su djeca iz subotičkog vrtića Bl. Marija Petković, vjeroučenici Župe Sv. Roka u Subotici te djeca iz Blata, rodnog mjesta Bl. Marije Petković.

Djeca iz vrtića Bl. Marija Petković zajedno s djecom iz Blata otpjevala su na početku pjesmu Marija dijete u Blatu se rodi. Jasna Crnković, uz foto-prezentaciju, prikazala je povijest djelovanja i širenja Družbe Kćeri Milosrđa i uključivanje vjernika laika u djelovanje i karizmu Družbe Kćeri Milosrđa. Posebno je predstavila najnoviju inicijativu Družbe u kojoj će nositelji bite vjernici laici. Nova udruga zvat će se Poslanici milosrđa, a smisao joj je da vjernici, prijatelji Družbe Kćeri Milosrđa, slijedeći karizmu i primjer Bl. Marije Petković i sami u svijetu vrše djela duhovnog i tjelesnog milosrđa.

Slijedila je šaljiva igra Marija Petković u Subotici i magarac Ranko, koju je izvelo troje djece iz hrvatskih odjela.

Djeca su prikazala zanimljive dogodovštine Bl. Marije Petković s magarcem Rankom kada je došavši iz Blata u Suboticu išla u selo Đurđin prositi žita i brašna za siromašnu djecu. Djecu su pripremile odgojiteljice vrtića Marija Petković.

Vrhunac večeri bio je nastup djece iz Blata. Djeca su, pod ravnanjem svoje katehistice, s. Julijane Beretić i uz pomoć svojih učiteljica i roditelja oduševila brojnu publiku lutkarskom predstavom Stopama ljubavi koja govori o životnom putu Bl. Marije Petković i osnivanju Družbe Kćeri Milosrđa.

Tridesetero djece iz Blata došlo je u Suboticu iz Zagreba, gdje su također izveli predstavu Stopama ljubavi. Animatori Subotičkog oratorija su svim sudionicima večeri pripremili i podijelili pisane porukice s mislima blaženice Marije.

Hollywin u Subotici pokrenuli su mladi subotičke župe Marije Majke Crkve na čelu sa župnikom dr. sc. Marinkom Stantićem. Svake godine Noć svetaca bila je posvećena nekom svecu. I uvijek su dosada u programu sudjelovala djeca i mladi pojedinih subotičkih župa. Ove godine organizacija je povjerena Sestrama Kćeri Milosrđa u Subotici na čelu sa s. Silvanom Milan kao i odgajateljicama subotičkog vrtića koji nosi Blaženičino ime. Svake godine ova noć privuče veliki broj djece, mladih i odraslih iz Subotice i iz okolnih mjesta pa čak i iz Sombora. Na taj način se vjernici Subotičke biskupije odupiru sve napadnijem širenju Noći vještica u njihovoj sredini. Voditeljica večeri bila je Katarina Ivanković Radaković.

U petak 1. studenog su pak, na svetkovinu Svih svetih, gosti iz Blata sudjelovali su na blagdanskoj misi u crkvi Sv. Roka. Djeca iz Blata su na misi pjevala, čitala Božju riječ i predmolila Molitve vjernika. U svom pozdravu gostima župnik Andrija Anišić među ostalim je rekao: “Srdačno vas pozdravljam i želim svima puno milosti po zagovoru Svih svetih. Posebno to želim našim dragim gostima iz Blata, rodnog mjesta Bl. Marije Petković jer je njihova župa pod zaštitom svih svetih. S nama je danas 30 djece, četvoro roditelja, jedna baka i jedna Kćer Milosrđa – s. Julijana Beretić, katehistica i orguljašica u župi Svih svetih u Blatu. Naši dragi gosti su nam iz Blata, s otoka Korčule, donijeli miris mora i miomiris svetosti Bl. Marije Propetog Isusa Petković. Hvala vam što ste danas svojim pjevanjem, ujedinjavali naše duše sa svim svetima i pomogli nam da zajedno s njima slaviti i hvaliti Gospodina za njegovu neizmjernu ljubav i milosrđe. Dobro došli. Dobro došli u grad Suboticu u koju je Bl. Marija Petković dovela svoje sestri Kćeri Milosrđa već 1923. Dobro došli u župu Sv. Roka u kojoj je Bl. Marija Petković sagradila samostan svojim sestrama 1930. i u kojoj sestre Kćeri Milosrđa žive i rade sve do danas. Nalazite se u crkvi Sv. Roka u kojoj je Bl. Marija Petković također bila više za vrijeme svojih desetak pohoda Sestrama u Subotici.  Nalazite se u crkvi u kojoj je i ona molila i slavila Gospodina.“

Nakon mise djeca su se pomolila u kapelici Bl. Marije Petković, a zatim pošla u razgledavanje grada. Posjet Subotici završili su zajedničkim ručkom u vjeronaučnoj dvorani župe Sv. Roka i igrom u župnom dvorištu, prenosi ika.

KT