Subotica

Skupština KD-a „Ivan Antunović“ i dodjela nagrada


Redovita godišnja skupština Katoličkog društva „Ivan Antunović“ održana je 10. rujna u pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici.

Predsjednik društva dr. vlč. Ivica Ivanković Radak molitvom je započeo sjednicu skupštine, koja je u prvom djelu raspravljala o izvješću o radu društva za 2019. te planu i programu za 2020., kao i o financijskom izvješću za prethodnu godinu, koji su na kraju jednoglasno usvojeni. Skupština je također donijela Pravilnik o radu katoličkog lista Zvonik.

U sklopu sjednice skupštine dodijeljene su i nagrade Ivan Antunović.

Tijekom prethodnih godina ovo vrijedno priznanje utemeljeno 1991., nekadašnjeg naziva Antušova nagrada, dodjeljivano je na Književnoj večeri društva u okviru Dužijance, koja ove godine nije održana, u skladu s važećim epidemiološkim mjerama u kolovozu.

Nagrada se svake godine dodjeljuje zaslužnom pojedincu iz hrvatske zajednice, jednoj hrvatskoj instituciji, udruzi ili neformalnoj zajedničkoj inicijativi te jednoj brojnoj obitelji.

Katoličko društvo Ivan Antunović je na sjednici vijeća, 17. Lipnja, donijelo odluku o dodjeli nagrade Ivan Antunović zaslužnom pojedincu Ruži Silađev iz Sonte.

„Ruža Silađev živi i djeluje u Sonti, aktivna je na vjerskom i društvenom području u hrvatskoj zajednici. Piše kratku prozu, pjesme, dječje pripovijetke i dramske tekstove“, ističe se u tekstu obrazloženja. „Osim pisanja, posjeduje talent i u slikanju, a omiljeni motivi su joj Šokci, šokačke obitelji i šokački običaji. Njezine prve dvije knjige, Divani iz Sonte i Šokica pripovida, ubrajaju se u djela sakupljene hrvatske narodne baštine“, istaknuto je prigodom dodjele nagrade.

Nagrada je dodijeljena i Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo koji ove godine slavi jubilej – 50 godina neprekinutog djelovanja. U obrazloženju stoji i kratak povijesni prikaz rada tijekom 50 godina, gdje se govori o počecima, kako je skupina subotičkih hrvatskih intelektualaca, potkraj 1969. uočila potrebu za osnivanjem institucije čiji bi cilj bio stalni rad na prikupljanju, proučavanju, njegovanju i promicanju kulturne baštine Hrvata te osiguravanju uvjeta za nove oblike i sadržaje kulturnoga stvaralaštva. Tijekom godina HKC Bunjevačko kolo“ imao je značajnoga udjela u organiziranju Velikoga prela i Dužijance. „Bunjevačko kolo veliki naglasak stavlja na odgoj mlađih naraštaja, njihovo uključivanje u zajednicu i prenošenje tradicijskih vrijednosti“, kazao je predsjednik vlč. Ivanković Radak dodjeljujući nagradu, koju je primio predsjednik Bunjevačkog kola Lazar Cvijin.

Nagrada za brojnu obitelj dodijeljena je Josipu i Adriani Kujundžić iz župe Uskrsnuća Isusova u Subotici. „Vjerski život je jedno od temeljnih nadahnuća u njihovom obiteljskom životu, a djeca su aktivna u svojoj župi, pohađaju nastavu u školi na hrvatskom jeziku, te su uključena u mnoge druge aktivnosti“, stoji u obrazloženju. U obitelji je rođeno šestoro djece, od kojih je najmlađe došlo na svijet prije nekoliko dana.

 K. D. Š./ J.P., KT