Split

Svečano zatvoreni 15. "Dani kršćanske kulture"


U utorak 16. travnja u Splitu s početkom u 19 sati održano je svečano zatvaranje manifestacije "Dani kršćanske kulture" koja ove godine slavi petnaestu, jubilarnu obljetnicu.

U utorak 16. travnja u Splitu s početkom u 19 sati održano je svečano zatvaranje manifestacije Dani kršćanske kulture koja ove godine slavi 15, jubilarnu obljetnicu. Na svečanosti u Nadbiskupijskom ordinarijatu nazočili su predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika, a u sklopu programa dodijeljena je i nagrada Andrija Buvina za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, utemeljiteljici i direktorici Laudato televizije, Kseniji Abramović.

Splitsko-makarski nadbiskup dr. mons. Marin Barišić, domaćin svečanoga zatvaranja, tom je prigodom istaknuo: „Večeras se nalazimo u dvorani koja je svoj naziv dobila u čast Svetoga pape Ivana Pavla II. koji je puno učinio za evangelizaciju kulture. Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, jer latinska riječ collo, colere znači uzgajati, gojiti. Čovjek je biće koje se odgaja, koje se u svim fazama života treba odgajati u vrednotama, a upravo nas kršćanske vrednote humaniziraju i daju nam dostojanstvo. Kulturu treba predstavljati, treba je promovirati, a ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina puno je učinila baš na tom području promocije kulture prožete kršćanskim vrednotama. Promotori kulture su žive osobe, življena svjedočanstva: tako i Laudato TV čine osobe koje žive i svjedoče kršćanske vrednote. Čestitam nakladničkoj kući Verbum na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, svim sudionicima i na poseban način dobitnici nagrade. Neka su vam svima blagoslovljeni predstojeći dani Velikoga tjedna i na poseban način sretan vam i blagoslovljen Uskrs“.

Pozdrav u ime Splitsko-dalmatinske županije uputio je župan Blaženko Boban i u svom se govoru osvrnuo na žalosne prizore pariške katedrale Notre-Dame. U ime Grada Splita okupljenima se obratio pročelnik Službe za  društvenu djelatnost Mate Omazić.

Potom je glavni urednik nakladničke kuće Verbum, Petar Balta, pročitao okupljenima obrazloženje nagrade u kojemu je istaknuo osobite zasluge Ksenije Abramović na području promicanja kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije.

Nakon uručenja nagrade prigodnu je riječ okupljenima uputila i sama dobitnica nagrade. „Madre Angelica bila je klauzurna redovnica, klarisa, koja je započela projekt katoličke televizije EWTN s 200 dolara u džepu. Danas ta televizija doseže do milijardu i pol ljudi. U misli mi dolazi citat: 'Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno' – eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu“, zaključila je gđa Abramović zahvalivši organizatorima i svima okupljenima.

Na samom kraju večeri ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj zatvorio je 15. Dane kršćanske kulture prikladnim govorom. „Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala. Hvala i našim brojnim pokroviteljima i sponzorima, a na poseban način Savjetodavnom vijeću manifestacije na pomoći i podršci koja traje već dugi niz godina“, poručio je Radalj.

Svečanost zatvaranja manifestacije glazbeno je popratio ansambl Trio ConCerto: sopranistice Branka Pleština i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov upotpunili su svečanost sjajnim izvedbama duhovnih skladbi kršćanske baštine.

Tako je zaključen program ovogodišnjih 15. Dana kršćanske kulture koji su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desetcima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.

Katarina Gugić/ KT