Žepče

"Tropletova" svečanost u znaku nagrada učenicima


U Katoličkom školskom centru (KŠC) „Don Bosco“ u Žepču 9. studenog održana je završna svečanost „Tropletovih dana kulture“.

Tom prigodom proglašeni su najbolji literarni radovi s natječaja Hrvatske kulturne zajednice (HKZ) Troplet te predstavljen zbornik Dubine srca ljudskoga.

Na početku programa sve nazočne je pozdravio i izrazio zadovoljstvo što se dio Tropletovih dana kulture održava i u Žepču ravnatelj KŠC-a vlč. Milan Ivančević. Sam natječaj je predstavila članica Tropleta profesorica hrvatskog jezika Danijela Skoko. Naglasila je da možda postoje predrasude kako danas djeca ne vole čitati i pisati, ali da ovaj natječaj pokazuje da mladi vole pisati te da se u tim radovima zrcale njihove duše.

Kazala je kako ovaj već tradicionalni natječaj ima cilj potaknuti i razvijati literarno stvaralaštvo mladih i promicati pisano izražavanje na hrvatskom jeziku. Troplet je ove godine u prigodi svog zaštitnika Sv. Josipa predložio dvije teme za učeničke radove: Živjeti u svijetu slobode (za osnovnoškolski) i Bitno je očima nevidljivo (za srednjoškolski uzrast).

Pristiglo je 100-tinjak radova iz škola diljem BiH (Posušje, Čapljina, Čitluk, Sarajevo, Fojnica, Livno, Mostar, Orašje, Uskoplje, Ljubuški, Žepče, Stolac, Kiseljak, Usora, Travnik, Glamoč, Tomislavgrad, Neum, Prozor-Rama…). Prosudbeno povjerenstvo odabralo je najuspješnije literarne uratke te ih, uz ostale zapažene radove pristigle na ovogodišnji natječaj, objavilo u zborniku Dubine srca ljudskoga.

Prvo mjesto u kategoriji osnovnoškolaca osvojila je Sanja Đerek, učenica VII. razreda Osnovne škole Franice Dall'era, Vir- Posušje. Drugo mjesto je osvojio je rad Nikole Milinkovića, učenika VIII. razreda Osnovne škole Vladimira Pavlovića iz Čapljine, a treće Ivana Filipovića, učenika IV. razreda Osnovne škole Fra Mije Čuića iz Bukovice. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto je osvojio Stjepan Jozinović, učenik II. razreda Opće gimnazije KŠC Don Bosco. Drugo mjesto po ocjeni prosudbenog povjerenstva je pripalo Loreni Vidaček, učenici Srednje strojarske škole Fausta Vrančića iz Mostara, a treće je zauzela Sara Petrović, učenica IV. razreda Srednje škole Uskoplje.

Potom su pročitani nagrađeni radovi. Član Upravnog odbora HKZ-a Troplet Viktor Zubac je u kratkim crtama predstavio ovu udrugu sa središtem u Mostaru, koja djeluje već 10-ak godina. Njezino poslanje može se sažeti u riječi vjera, baština i identitet. Posebno je naglasio da mu je iznimno drago da se dio ovogodišnjih Tropletovih dana održava i u Žepču. Zahvalio je domaćinima na iznimnom gostoprimstvu te je dodijelio prigodne darove nagrađenim učenicima.

U programu, kojeg je scenaristički potpisala profesorica hrvatskog jezika Opće gimnazije KŠC Don Bosco Zrinka Mandurić, mentorica prvonagrađenog učenika u kategoriji srednjih škola, sudjelovali su učenik Opće gimnazije Matija Tomić na gitari, Zbor KŠC-a Don Bosco i Folklorna skupina Centra koja je privukla posebnu pozornost izvedbom izvorne pjesme žepačkog kraja uz „okretanje tepsije“.

Na kraju ove književne večeri za sve goste i sudionike organiziran je prigodni domjenak, a svi nazočni su mogli dobiti primjerak zbornika Dubine srca ljudskoga.

B. Vrbić