Turneja Papinskoga zbora u Južnoj Koreji


Papinski zbor Sikstinske kapele (Cappella Musicale Pontificia Sistina) završio je 14. srpnja svoju prvu turneju koncerata u Južnoj Koreji koje je imao u šest gradova: Seoul, Daejon, Gwangju, Busan i Daegu.

Korejska biskupska konferencija pozvala je ovaj Papinski zbor u okviru obilježavanja treće obljetnice posjeta pape Franje Južnoj Koreji od 13. do 18. kolovoza 2014.

Turneja zbora je započela u seulskoj katedrali gdje je Papa molio za mir i pomirenje na Korejskom poluotoku. Nadbiskup Seula kardinal Andrew Yeom Soo-jung, objasnio je, a prenio je Zenit, kako je bilo znakovito da Zbor svoj niz koncerata započne baš u ovoj katedrali.

“Želio sam da publika osjeti Božju ljubav i mir kroz rajske glasove ovog zora“, rekao je kardinal.

Zbor je nastupio s bogatim repertoarom koji je uključio gregorijansko pjevanje te polifoniju renesanse i baroka s kompozitorima kao što su Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlando di Lasso, Gregorio Allegri i Lorenzo Perosi.

Ovom je glazbenom družinom koju je činilo više od 50 pjevača različite dobi - od djece do odraslih, ravnao salezijanski maestro mons. Massimo Palombella.

Turneja Papinskoga zbora imala je odjeka na televiziji te nacionalnim i lokalnim medijima koji su ih pratili od njihova dolaska pa sve do odlaska s Korejskog poluotoka.

Inače, Papinski zbor Sikstinske kapele utemeljen u 6. stoljeću tijekom pontifikata Sv. Grgura Velikog (590. – 604.) pod imenom Schola Cantorum Romana. Njegov je rad prekidan u trenutcima kriza unutar Crkve kao što su Avinjonsko sužanjstvo (1309. – 1377.).

Današnje je ime dobio 1471. s papom Sikstom IV., koji je reorganizirao školu papinskih pjevača.

KT