U Sarajevu upriličena promocija knjige dr. Franje Topića


U prepunoj sali Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, 13. travnja promovirana je knjiga Vjera i kultura, autora prof. dr. Franje Topića.

Foto: hkdnapredak.com

Foto: hkdnapredak.com

Radi se o knjizi koja je potaknula ogromno zanimanje stručne i opće javnosti. Tomu svjedoči i respektabilan broj gostiju na sarajevskoj promociji te brojni uglednici iz kulturnog i političkog života, kao i onih iz akademske zajednice. Knjigu su predstavili: vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA).

Prisutnima na promociji prvi se obratio kardinal Puljić. Govoreći o dijelu knjige koji se dotiče života i djela pape Ivana Pavla II, kardinal je podsjetio da je upravo, 13. travnja, godišnjica historijske posjete Svetoga Oca Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

«Nije slučajno da je promocija knjige Vjera i kultura održana u sali koja upravo nosi ime po velikom papi. Ivan Pavao II. veliki je uzor i trajno nadahnuće. Kako bi sačuvali razboritost, etičnost i mirotvorstvo u ovom smušenom vremenu negiranja nekih trajnih vrijednosti, važno je ponovno posegnuti za papinim porukama», smatra kardinal a govoreći o dijelovima knjige koji ističu važnost dijaloga, kardinal naglašava kako je iznimno važno raditi na kulturi dijaloga.

«Da bi se dijalog razvijao, vrlo je važno živjeti svoj vlastiti identitet i biti siguran u svoje uvjerenje. Neophodno je da čovjek prihvati sebe kako bi onda prihvatio i Drugog. A voditi dijalog znači priznati drugoga i drugačijeg, zatim upoznati drugog i drugačijeg, a onda i poštivati drugog i drugačijeg. To je temeljno polazište za dijalog», kazao je kardinal i u tom kontekstu citirao evanđelje koje kaže ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Upozorio je na dvije krajnosti koje nisu dobre za dijalog ekstremizam i sinkretizam.

Prof. Škrijelj istaknuo je da se radi o vrijednoj, korisnoj i znanstveno-teorijski utemeljenoj knjizi u kojoj Topić pokazuje dosljednost u razmišljanjima i stavovima. Referirajući se na dio knjige koji govori misiji Napretka, te govoreći o važnosti i ideji obrazovanja, Škrijelj ističe kako je upravo autor knjige Vjera i kultura osoba koja je trajno posvećena ovoj misiji i ovoj ideji.

«Napredak je primjer kako se može živjeti i raditi u kulturi i obrazovanju, smatra Škrijelj. HKD Napredak je i osnovan kao društvo za pomoć mladim osobama, učenicima i studentima, pomažući im da budu korisni i sebi i društvu u cjelini», rekao je  i podsjetio da su stipendisti Napretka bili nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i čuveni slikar Ismet Mujezinović.

O knjizi Vjera i kultura s neskrivenim je odobravanjem i dubokim poštovanjem prema njenom autoru govorio i Piergiorgio Sciacqua, dopredsjednik organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA). Gospodin Sciacqua odmah je na početku svoga izlaganja naglasio iznimnu važnost knjige kazavši kako je ona, osim vrijednog znanstvenog prinosa, ujedno i sinteza jednoga rada i života. Topić je, smatra Sciacqua, veliki radnik na polju kulture i na polju kulture dijaloga.

«To je težak posao koji zahtijeva znanje, upornost, etičku dosljednost i mirotvorstvo, što su Topićeve prepoznatljive osobine», rekao je.

Osvrnuvši se na dio knjige koji govori o radu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, gospodin Sciacqua istaknuo je kako Napredak predano radi na afirmaciji studenata i mladih kroz stipendiranje i novčano pomaganje talentiranih studenata i socijalno ugroženih mladih ljudi. Sciacqua nije izbjegao niti balkanski politički kontekst, s posebnim naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini. On smatra kako je Daytonski mirovni sporazum donio željeni mir na ovim prostorima, ali da nije ponudio dugoročno političko rješenje i stabilnost.

Kako javlja hkdnapredak.com na kraju se prisutnima obratio autor knjige prof. Topić, zahvalivši se svima koji su došli na promociju.

KT