U Tuzli promovirana knjiga „Vjera i kultura“ Franje Topića


Veliku pozornost javnosti privukla je promocija knjige predsjednika HKD Napredak Franje Topića koja je upriličena u Tuzli, 9. ožujka, u Međunarodnoj galeriji portreta.

Promotori knjige bili su prof. dr. Amir Karić, s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, fra Franjo Ninić te povjesničar Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak Tuzla.

Odnos vjere i kulture, promatrajući razvoj europske kontinentalne teologije, uključujući sve njezine konfesionalne modele (katolički, protestantski, pravoslavni), predstavlja zahtjevan analitički zadatak, oko kojega se angažirao autor knjige, dr. Franjo Topić.

 „Možemo čitajući retke knjige prof. dr. Franje Topića, nadati se mogućnosti stvaranja jedne male, mikro-teologije kulture u Bosni i Hercegovini. U tome smislu smatram ovu knjigu vrijednom pažljivoga čitanja i analiziranja s teološkoga stajališta, ne gubeći iz vida da je ona istodobno i vrijedna hrestomatija tekstova povijesne, sociološke pa i književne vrijednosti“, rekao je fra Frano.

Dr. Karić tijekom predstavljanja knjige rekao je da je Sv. Ivan Pavao II. Topiću uzor. „Naime, on predstavlja nekoliko ideja Ivana Pavla II. te njegov odnos prema Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i regiji, kao i njegova promišljanja o Europi, njenom identitetu i srodnim pitanjima. Prof. Topić ističe da je Ivan Pavao II. od 1992. do 1995. o Bosni govorio kraće ili dulje 263 puta. Uzeću sebi za pravo da kažem kako mi se čini da je Ivan Pavao II. veliki uzor mons. Topiću, s obzirom na doživljaj zavičaja i domovine.“

 „Ono što je primjetno i kroz knjigu ali i kroz njegovo javno djelovanje da je dr. Topić na pravi način uspio uskladiti svoje djelovanje u okviru Crkve i Napretka te da on kao osoba ostavlja neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i puno šire. Zbog svega toga toplo preporučam ovu knjigu svima onima koji želi na pravilan način razumjeti djelovanje i borbu za bolje sutra na ovim prostorima u djelu jednog čovijeka“, istaknuo je predstavljač knjige i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Nikola Čiča.

Tijekom promocije, nazočnima se obratio i sam autor ponovno ističući važnost optimizma, a koji je u BiH potpuno izgubljen i više ne postoji.

„Nijedan pesimist nije napravio ništa ozbiljno u životu. Pravi vjernik ne može biti habitualni pesimist, naravno ne treba se nitko zavaravati, kao što ne treba ni druge zavaravati lakim životom. Nerijetko se opravdava vlastita frustriranost nekih politički opijenih krivim koncepcijama pa i dalje truju atmosferu govorom o nemogućnosti života Hrvata u ovoj zemlji. Nekada su svećenici prednjačili u ljubavi prema ovoj zemlji, a danas uz mnoge svijetle primjere ima i onih tamnijih primjera, čak neki sustavno šire pesimizam govoreći o nemogućnosti života katolika na ovim prostorima“, rekao je Topić.

Promocija knjige prošla je u ugodnom druženju prof. Topića s Tuzlacima među kojima su bili  gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, zamjenik ministra sigurnosti u BiH Mijo Krešić, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić te tuzlanski gvardijan fra Mario Divković i mnogi drugi ugledni gosti iz javnog, političkog kulturnog i vjerskog života Tuzle.

KT