Zadar

U Zadru uz izložbu predstavljena zbirka „Crta na dlanu“


U Gradskoj loži Zadar u utorak, 13. listopada u organizaciji Narodnog muzeja i HKD „Napredak“ Zadar upriličeno je predstavljanje zbirke pjesmama Vande Babić, „Crta na dlanu“ te izložba radova Jagode i Dimitrija Popovića koje su je oslikali inspirirani njezinom poezijom.

Zbirku su predstavili prof. dr. Rafaela Božić i prof. dr. Pavuša Vežić, a glumci Ivica Antić i Gabrijela Meštrović Maštruko publiku su proveli kroz pjesnički stih. To su pjesmom pratile članice A.K.A Crescendo koje su otpjevale pjesme Arsena Dedića, L. Cohena i T. Ivčića.

Pavuša Vežić je kroz zbirku gotovo iscrtao profil autorice vodeći publiku od Boke kotorske koja je njezina zipka, preko Splita i Zadra u kojemu neumorno radi na širokom kulturnom polju.

Rafaela Božić je čestitala autorici naglasivši da je ovo zbirka koja spada u vrh suvremenog pjesništva zadarskog područja i da je kao kolegica i prijateljica jako ponosna posebno što čitajući poeziju nije osjetila autoricu već sebe u stihovima tako da ova intimistička poezija ima svoju posebnu vrijednost jer onoga tko je čita prožima i otvara mu vlastita pitanja i osjećaje.

Autorica je kazala kako su ljudi koji su vezani za ovu zbirku njezini prijatelji koji su je u pravom trenutku podržali u nakani da nešto što je otkrivanje sebe iznutra pokaže svima s dostojanstvom i radošću. Istaknula je kako je sama naslovnica zbirka u cijelosti viđena Dimitrijevim okom, dok je Jagoda Popović oslušnula neke druge tonove njezine duše i napravila sjajne radove.

Posebno se zahvalila Narodnom muzeju, Ligi protiv raka te  Gradu Zadru pa je tom prigodom i darovala knjigu pjesama gradonačelniku Zadra dr. Branku Dukiću te na kraju poručila: „Zamislili smo ovo predstavljanje završiti pjesmom Molitva za grad koja je nastala ratne 1992. u prizemlju zgrade koje je glumilo sklonište i to baš u ovo vrijeme listopada. Danas, živimo u posebnim vremenima i želja mi je da suzvučja kista, riječi i pjesme ponesete sa sobom kao kap života i čašu dobrih želja. Toga nikad dosta!“

A crta na dlanu je nešto što se čuva kao kap vode na dlanu o čemu je prof. Vežić posebno govorio povezujući otvoren dlan i crtu koja spaja ili razdvaja.

Izložba i predstavljanje zbirke Vande Babić, inače dopredsjednice zadarskog Napretka, planira se održati u Splitu, Mostaru i Sarajevu.

M.Landeka/T.M.I., KT