Hercegovina

U zapadnoj Hercegovini započinju “Dani europskog nasljeđa 2019.”


Tradicionalna manifestacija Federalnog ministarstva kulture i športa, „Dani europskog naslijeđa 2019.“ održava se 2. i 3. listopada. Ovogodišnji moto manifestacije je „Umjetnost i zabava“.

Kroz dvodnevni program sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški te Općine Posušje i Grude pri čemu će posjetiti brojne spomenike kulture. Prvoga dana predviđen je obilazak povijesno kulturnih lokacija u Širokom Brijegu, Posušju i Grudama, dok je drugi dan predviđen obilazak lokaliteta grada Ljubuškog gdje će biti održan i okrugli stol na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine. Svečano zatvaranje manifestacije će se održati u Ljubuškom 3. listopada u 20 sati u hotelu Bigeste gdje će biti i održana svečana dodjela povelja.

„Dani europskog nasljeđa je manifestacija koja se organizira od 1991. u europskim zemljama, a koju je utemeljilo je Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu. Iako je Federalno ministarstvo kulture i športa održava po 23. put, ovo je prvi put da je obuhvatila područje zapadne Hercegovine. „Činjenica je da zapadna Hercegovina ima puno toga što je naše kulturno naslijeđe, materijalno i nematerijalno. Ovom manifestacijom ćemo predstaviti sve te vrijednosti kojima raspolažu općine i gradovi u ovoj županiji na jedan dobar način. Pokušat ćemo kroz okrugli stol, izlaganja koja će imati eminentni stručnjaci s područja kulturno – povijesne baštine u zapadnoj Hercegovini iznaći moguća rješenja kako bi svu tu kulturnu i povijesnu baštini očuvali od zaborava, a spomenike primjereno zaštitili“, kazala je federalna ministrica kulture i športa Zora Dujmović u Posušju na predstavljanju programa manifestacije, prenosi posušje.net.

KT