Učenici iz Visokog sudjelovali na petom "Viva film festivalu"


S filmom redateljice Enide Ismić, učenice Franjevačke klasične gimnazije, pod nazivom "Sve svoje, nosim sa sobom" mladi su Visočani sudjelovali na ovogodišnjem petom po redu "Viva film festivalu" u Sarajevu koji se održavao od 18. do 21. rujna.

Zadnji dan festivala, 21. rujna, održana je u Centru za kulturu i mlade u Sarajevu projekcija svih omladinskih filmova, a u večernjim satima svečana ceremonija zatvaranja festivala i dodjele nagrada. U kategoriji Omladinski film Visočani su dobili nagradu publike osvojivši 3392 glasa.

Podsjetimo, krajem prošle školske godine okupili su se (njih 28) na Viva filmsku radionicu mladi iz tri visočke škole, MSŠ „Hazim Šabanović“, OŠ „Kulin Ban“ i Franjevačke klasične gimnazije u čijim je prostorijama treću godinu za redom održana škola filma.

Učenike prate njihovi profesori, posebno fra Ivan Nujić i s. Kristina Marijanović koji svake godine dogovore suradnju s organizatorima i budu s učenicima tijekom radionice, te fra Franjo Radman, koji pripomogne oko tehničkog dijela, posebno pri korištenju multimedije dostupne u Gimnaziji. Polaznici na radionicama uče o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija, knjizi snimanja, kadrovima, kadriranjima, upoznaju se s profesionalnom filmskom audio i video opremom kojom i snimaju vlastiti film te ga montiraju i pripremaju za festival.

Njihov ovogodišnji filmski uradak govori o kobnim posljedicama u mnogim područjima života ako u njima djeluju nekompetentni ljudi, odnosno oni koji su kupili diplomu. Ovu aktualnu temu zajedničkim i timskim radom, uz autorsku glazbu koja prati radnju filma, uspješno su realizirali, ne prozivajući pri tome ni pojedinca ni instituciju.

Također ovom temom učenici su nastavili promišljati o ozbiljnim društvenim problemima. Prije dvije godine činili su to filmom Sustav te laže kojim su progovorili o problemima u obrazovnom sustavu te osvojili drugo mjesto na Viva film festivalu. Prošle godine na istoj radionici snimili su film Napokon sam uspio obradivši temu problema u obitelji te prikazavši način na koji se mladi ljudi bore za sebe. Škole filma, ali i prigodne nagrade svake godine osiguravaju brojni partneri i sponzori Viva film festivala.

Dva prethodna filma učenika Franjevačke klasične gimnazije moguće je pogledati na gimnazijskom Youtube kanalu, na kojem će uskoro biti dostupan i spomenuti aktualni uradak iz 2019.: https://www.youtube.com/channel/UCL_RoOnUlR22z1p1jRaaT0Q

KT