Garevac

Upriličen Posavski umjetnički likovni simpozij PULS


Četvrti po redu međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij PULS, održan je u Garevcu kod Modriče, u Bosanskoj Posavini, od 24. do 31. srpnja.

Organizator je bila Napretkova zaklada Otvorena kuća iz Garevca koju vodi Slavica Mijić Lukač, a umjetnički voditelj ove manifestacije bio je akademski slikar dr. Josip Mijić. Pokrovitelj simpozija je Središnja uprava HKD Napredak iz Sarajeva.

U prostoru Otvorene kuće u Garevcu održan je i kolokvij pod nazivom Likovna umjetnost u digitalnom dobu.

Sudionici ovogodišnjeg PULS-a bili su akademski slikar: Jasmina Runje iz Dubrovnika, Goran Kujundžić iz Darde kod Osijeka, Marko Šošić iz Vinkovaca, Borislav Božić iz Rijeke, Renata Papišta iz Sarajeva, Ivan Bogović iz Vinkovaca, Josip Mijić iz Širokog Brijega te Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba.

Oni su nastavili stvaralački niz 19 autorica i autora sa 108 umjetničkih radova dosadašnjih sudionika PULS-a. Autori su i ove godine uradili više umjetničkih djela koji će postati dio fundusa Napretkove zaklade Otvorena kuća.

Josip Mijić, akademski slikar i od ove godine novi umjetnički voditelj likovnog simpozija PULS, kao uvodničar je predstavio aktualne trendove u suvremenim tehnologijama i njihovu poveznicu sa likovnom umjetnošću.

Marko Šošić govorio je na temu Umjetnik u doba korone, odnosno o procesima prisilne izolacije u vrijeme globalne pandemije. Goran Kujundžić govorio je o zanimljivoj pojavi unutar suvremene umjetnosti - generativnoj umjetnosti, gdje umjetnik koristi kod, softverski program ili algoritme kao alat za prikazivanje rada koji teži estetici ili za formiranje vizualne poruke.

Lorena Šimić  predstavila je projekt Utkano pod kožu koje su pokrenule Mare Šuljak i Ivana Ognjanovac.

Sudionici su posjetili crkvu i samostan u Tolisi. Fra Perica Martinović upoznao je sudionike PULS-a s poviješću samostana i ovoga kraja te ih proveo kroz muzej i knjižnicu. Umjetnici i voditelji PULS-a posjetili su i radionicu vitraja Staklorad u Tolisi čiji je vlasnik Pero Oršolić.

Ž.G., Ž.I., KT