Brčko

Upriličen tradicionalni koncert župnih zborova


U župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčkom, 22. studenoga, povodom blagdana Sv. Cecilije, zaštitnice liturgijskog pjevanja i pjevača, slavljena je sv. misa te je upriličen 15. po redu međunarodni koncert župnih zborova.

Sudjelovali su zborovi: župe Presvetog Trojstva iz Posavskih Podgajaca, župe Sv. Ilije proroka iz Rajeva Sela, župe Sv. Jakova apostola iz Gunje te kao domaćin župni zbor iz Brčkog.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik i dekan Brčanskog dekana preč. Damir Ivanović u koncelebraciji sa župnikom u Posavskim Podgajcima i upraviteljem u Rajevu Selu vlč. Markom Mikićem, župnikom u Gunji vlč. Ivanom Živićem, župnikom u Zoviku fra Zoranom Vukovićem i župnim vikarom u Dubravama fra Mislavom Jozićem.

U svojoj homiliji preč. Ivanović je, između ostaloga, ustvrdio kako je "svaki život jedno malo mučeništvo" te je podsjetio na trpljenje brčanske župe tijekom posljednjega rata kao i napore u poslijeratnoj obnovi.

"Sv. Cecilija nam pokazuje umijeće života i svjedočenja u obitelji. Današnja mučeništva u obitelji donose neshvaćenost i odijeljenost“, istaknuo je propovjednik i o svjedocima vjere u današnjem vremenu rekao: "Svjedočanstvo među narodom tumače riječi Sv. Pavla: 'Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre'. Stoga su svjedoci nerazumljivi za svijet, a razumljivi za Boga. Takva je bila i Cecilija. Svojim životom izdržala je kušnje hrabrog svjedočenja kršćanske vjere u Rimu i postala je nama primjer ustrajne vjere u Gospodina i nade da On ne ostavlja svoje vjerne".

Obraćajući se pjevačima rekao je: "Večeras imamo četiri ruže u buketu, četiri zbora u mnoštvu, svaki zaseban sa svojim specifičnostima i pojedincima, ali čine jedan prekrasan buket za Boga. Taj buket večeras prinosimo Bogu."

Liturgijsko pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirao je domaći župni zbor pod vodstvom Željka Klaića.

Na kraju mise preč. Ivanović izrazio je radost što se koncert ponovno održava nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa te pozdravio nazočne.

Uslijedio je koncert i predstavljanje zborova. Prvi je nastupio zbor iz Posavskih Podgajaca sa zborom iz Rajeva Sela pod vodstvom Mile Polančeca izvodeći pjesme: Tebe zovem i Tebi dolazim. Zbor iz Gunje nastupio je pod ravnanjem Marijane Markoljević, a nazočne je počastio s izvedbama: Klanjam ti se smjerno i Tebi pjevam. Na kraju je nastupio zbor-domaćin predstavljajući se pjesmama Pred tobom padam nice i Majko ljubežljiva.

U završnom dijelu koncerta prisutnima se obratio vlč. Mikić podsjećajući na tradiciju održavanja ovakvog koncerta kao jednoga od oblika suradnje župa s obje strane Save. Sve je započelo 2006. sudjelovanjem župnih zborova iz Posavskih Podgajaca i Rajeva Sela na božićnom koncertu župe Brčko na blagdan Sveta tri kralja, a na inicijativu tadašnjeg brčanskog župnika preč. Veselka Župarića.

Na kraju je svima na sudjelovanju zahvalila predsjednica brčanskog župnog zbora Sanja Matijević. Potom je upriličeno druženje nazočnih.

Novinari Katoličkog tjednika bili u u Brčkom prije dvije godine te su snimili reportažu o župi i zboru koju možete pogledati i pročitati ovdje.

Ž.I., KT