HKM Berlin

Važno je čuvati nacionalni, jezični i kulturni identitet


Hrvatska katolička misija Berlin (HKM Berlin) u rujnu je pokrenula inicijativu "Mi govorimo hrvatski".

Riječ je o projektu kojim se želi ukazati na važnost očuvanja nacionalnog, jezičnog i kulturnog identiteta. „Činjenica je da se HKM Berlin od drugih katoličkih župa u Berlinu razlikuje samo po jeziku. Jezik je osnova za opstanak misije u budućnosti te je HKM u zadnjih pet desetljeća dala značajan doprinos u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Berlinu. No, s obzirom na činjenicu da Hrvati sada već u trećoj generaciji žive u Njemačkoj/Berlinu, nezaustavljiv je proces asimilacije te gubitak poznavanja materinskog jezika“, ističu iz HKM-a Berlin.

Posljednjih godina se u HKM-u Berlin na vjeronauku i drugim aktivnostima u kojima sudjeluju djeca i mladi također dalo primjetiti da mlađi naraštaj sve slabije govori hrvatski. Slijedom navedenog u novoj školskoj godini pokrenuta je hvalevrijedna inicijativa Mi govorimo hrvatski.

Pored njegovanja kulturne i duševne hrvatske baštine, ključnu ulogu igraju održavanje i jačanje hrvatskog identiteta i jezika. Cilj projekta je, kako ističu iz HKM-a Berlin, poticanje roditelja da svoj zadatak, tj. prenošenje jezika i kulture ozbiljno shvate i provode.

„Činjenica je da sve polazi od doma i odgoja pa tako i poznavanje materinskog jezika. Kroz različite akcije, module i projekte Župno vijeće HKM-a Berlin želi dati doprinos u 'borbi' protiv sve slabijeg poznavanja hrvatskog jezika, posebice kod djece i mladih. Stoga će se rad s djecom za vrijeme vjeronauka održavati u manjim grupama, adekvatnim metodama te listama riječi kako bi djeca imala mogućnost bolje razumjeti gradivo, proširiti riječnik te govoriti hrvatski“, istaknuto je iz misije.

Nadalje su planirani mjesečni susreti za djecu i mlade u kojima će se održati i jezične radionice. Stručna predavanja za roditelje, posebne ponude za mlade te redovito izdavanje letka sa svim terminima aktivnosti i različitim korisnim informacijama također su dio projekta. Za dizajn i grafičku obradu letka i cijele inicijative pobrinula se mlada župljanka Anni Lovrić, uredništvo prvog letka potipisuje Anica Krstanović, predsjednica Župnog vijeća, te Martina Ćosić, zapisničarka Župnog vijeća, kao lektorica.

Inicijativa također želi ukazati na važnost pohađanja nastave na hrvatskom jeziku. Istodobno se poziva roditelje da upišu svoju djecu na istu te da im omoguće ne samo učenje hrvatskog jezika nego i upoznavanje zemlje, povijesti i kulture svojih predaka. „Hrvati u Njemačkoj s pravom mogu biti ponosni na svoju integriranost, ali to ne znači da se trebaju odreći hrvatskog jezika i identiteta. S pokretanjem korisne i hvalevrijedne inicijative HKM Berlin uvjerena je da se zajedničkim snagama može usporiti asimilacijski proces“, ističi iz HKM-a Berlin.

Župnik HKM-a Berlin fra Edvard Sokol, koji je podržao ideju i realizaciju inicijative, izražava nadu kako će i druge hrvatske katoličke misije u dijaspori prepoznati važnost tog projekta te krenuti istim stopama.

KT