Večeras počinje 23. Sarajevo Film Festival


Večeras počinje 23. Sarajevo Film Festival koji će trajati do 18. kolovoza i, kao i uvijek, ugostiti velika imena iz svijeta filma. Nažalost, bilježimo manju nazočnost filmaša iz Hrvatske...

Ispred Narodnog pozorišta sinoć je postavljen crveni tepih kojim će večeras prošetati brojni gosti, a u Ljetnom kinu je održana generalna proba, piše Klix.

Na najznačajniji filmski festival u regiji ove godine stižu i istaknuti redatelj Oliver Stone i slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese.

Njima će za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Od skromnih ratnih početaka Sarajevo Film Festival je prerastao u respektabilnu filmsku smotru koja ove godine proslavlja 23. rođendan.

Hrvatski filmaši sudjeluju u programima igranog, dokumentarnog, kratkometražnog i studentskog filma te na industrijskim dijelovima festivala, Talents Sarajevo i CineLink dani filmske industrije.

Hrvatska manjinska koprodukcija, igrani dugometražni film Muškarci ne plaču, redatelja Alena Drljevića, bit će prikazan na gala projekciji izvan konkurencije. Na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima nagrađen je posebnim priznanjem žirija.

Regionalnu premijeru u programu kratkometražnog filma imat će i debitantski igrani film Antonete Alamat Kusijanović U plavetnilo, koji je svjetsku premijeru imao u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u sekciji Generation 14plus, a u Sarajevu se natječe za Nagradu za najbolji kratki film, te za dvije specijalne plakete žirija. Filmovi iz ovog programa u konkurenciji su i za direktnu nominaciju Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

U konkurenciji studentskog filma sudjeluje mlada hrvatska redateljica Nikica Zdunić sa svojim ostvarenjem 13+. Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine, a u njemu će se naći višestruko nagrađivani prvijenac Hane Jušić  Ne gledaj mi u pijat.

Na stručnom dijelu festivala, CineLink dani filmske industrije, sudjeluje nekoliko hrvatskih filmaša i projekata.

U programu CineLink Drama, koji potiče dramske serije, sudjeluju dva hrvatska projekta, Područje bez signala, autora Ankice Jurić Tilić i Roberta Perišića, te Dunav Sandre Antolić.

Talents Sarajevo tijekom 23. festivala ugostit će 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, redatelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Prethodnih deset godina program se kontinuirano razvijao i postupno prerastao u regionalno središte za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika.

Od hrvatskih filmaša u program su uključeni redatelj Filip Heraković, producentice Ana Vidović, Zorka Klapan, Tena Gojić i Hana Hribar, scenaristica Nikolina Bogdanović, montažerka Doris Dodig te direktori fotografije Dragan Šiša, Magdalena Ptiček i Bojan Mrđenović.

KT