Verbumova top ljestvica za kolovoz


Nakladna kuća iz Splita – Verbum objavila je najtraženije naslove u mjesecu kolovozu i na samom vrhu ljestvice opet je bio bestseler „12 pravila za život“ Jordana Petersona.

Bestseler 12 pravila za život opet je na vrhu ljestvice i autor ovog djela je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da 12 pravila za život sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Slijedi Ljekaruša fra Jure Marčinkovića, poznatog franjevca koji se već više od 70 godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1 100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Višestruko nagrađivani bestseler Granice. Kada reći "da", kako reći "ne" i preuzeti nadzor nad svojim životom autorskog dvojca Henryja Clouda i Johna Townsenda je na trećem mjestu top ljestvice. Granice su međe čovjekovog osobnog posjeda koje ga definiraju i ukazuju na to gdje on završavamo, a počinje netko drugi. One su nevidljive linije koje utječu na sva područja ljudskog bića – u fizičkomu, emocionalnom i duhovnom smislu. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori raskrinkavaju najraširenije mitove i grizodušje koje čovjek osjeća kada s punim pravom pokuša postati autonoman

Na četvrtom mjestu je topla životna priča o omiljenom svecu i najvećem čudotvorcu Čudotvorac iz Padove. Roman o Sv. Antunu Padovanskom poljskog autora Jana Dobraczyńskog. Roman Čudotvorac iz Padove istančanim stilom govori o muškarcu plemićkoga porijekla, rođenu u veličanstvenu dvorcu, koji je imao sve što je potrebno da postigne položaj i ugled u društvu, u učenosti i – budući da je izabrao duhovni poziv – u crkvenoj hijerarhiji. Tomu se doista i posvetio i postao ugledan i učen pripadnik Reda regularnih kanonika Sv. Augustina. No onda se jednoga dana taj muškarac, Fernando Bulhões, svega odrekao – svojega imena, ugode i mira – i zaputio se u bijeli svijet u jednostavnom habitu, s grubim sandalama na nogama, kao Antun, novi pripadnik male braće, sljedbenik siromaška iz Asiza, Franje.

Peto mjesto zauzima poticajna knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi poznatoga autora o. Jacquesa Philippea koji čitatelju u ovoj knjizi duhovnim razmatranjima i tumačenjima tekstova Sv. Male Terezije otkriva taj mali put. Vjerno prenoseći misao Svete Male Terezije u današnje vrijeme i okolnosti te učeći vjernike prihvatiti sebe onakvima kakvi jesu, ova nadahnjujuća knjiga odličan je lijek protiv perfekcionizma i siguran izvor zdrave kršćanske duhovnosti primjenjive u svim životnim situacijama.

Tumačenje Ivanova evanđelja Sv. Augustina je na šestom mjestu top ljestvice. Riječ je o kapitalnom teološkom djelu od velike praktične važnosti jer u njemu svaki čovjek može naći razumljivo tumačenje evanđelja, odgovore na vjerska pitanja i bogatu duhovnu hranu. U izdanju Verbuma prvi put je dostupan domaćoj vjerskoj i kulturnoj javnosti, u prijevodu fra Vite Smoljana OFM, i u doradi poznatoga hrvatskog patrologa dr. sc. don Ivana Bodrožića.

Na sedmom mjestu je knjiga Sveta Hildegarda i hrana kao lijek autora Wigharda Strehlowa koji je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima Sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima Svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način, prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja.

Naslov Stvoreni za sreću Fultona J. Sheena u kojoj tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju nalazi se na osmom mjestu top ljestvice. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da vjernici budu nanovo stvoreni i pridruženi novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti. Savjeti i ideje, kao i jasni koraci i smjernice čine ovu knjigu korisnim suputnikom u propitivanju vlastitoga života kao i u potrazi za njegovim konačnim smislom.

Slijedi naslov Postoji jedan drugi svijet autora André Frossarda. U knjizi Postoji jedan drugi svijet André Frossard, autor brojnih bestselera, francuski publicist, novinar i član prestižne Francuske akademije, nadovezuje se na autobiografsku knjigu Bog postoji, ja sam ga susreo, duhovnu ispovijest dramatičnoga obraćenja koja je izazvala veliku svjetsku pozornost. Autor na ovim stranicama progovara o najvažnijemu događaju svojega života iz nove perspektive, s pozicije zreloga čovjeka i kršćanina, ali i o životu nakon obraćenja koji uključuje i bol zbog smrti vlastite djece. Suočavajući se s osobnim iskustvom patnje, on ne dopušta da ga obuzmu pesimizam i očaj, nego svjedoči živu vjeru u „drugi svijet”.

Posljednje mjesto top ljestvice zauzela je knjiga Gdje je Bog u doba koronavirusa poznatog oksfordskog profesora Johna C. Lennoxa. U ovoj kratkoj, ali vrlo važnoj, dubokoj knjizi autor promišlja o koronavirusu u svjetlu različitih svjetonazora i pokazuje kako nm kršćanska vjera pomaže dati smisao ovoj krizi, ali i puno više od toga: ona daje sigurnu i čvrstu nadu koje se može držati u svim okolnostima.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

T.M.I., KT