Vatikan

Virtualna tura Vatikanskim muzejima na klik mišem


Na internetskim stranicama Vatikanskih muzeja dostupno je sedam virtualnih tura za uživanje u čudima te ustanove, privremeno zatvorene za javnost zbog aktualne izvanredne zdravstvene situacije.

Na internetskoj stranici www.museivaticani.va moguće je virtualno razgledati sedam izložbenih prostora, odnosno Sikstinsku kapelu, muzej Pio Clementino, muzej Chiaramonti, Braccio Nuovo (Novo krilo), Rafaelove sobe, kapelu Niccolinu i Sala dei Chiaroscuri. Virtualni posjetitelj može istražiti svaki od tih prostora, okrećući kameru u svim smjerovima i usredotočujući se čak i na najmanje detalje pojedinačnih djela reproduciranih u visokoj rezoluciji.

Osim toga, službeni Instagram račun @vaticamuseums svakodnevno nudi detalje vatikanskih remek-djela, popraćene kratkim opisima koji pomažu u razumijevanju povijesti i značenja mnogih, manje ili više poznatih, djela. Napomenimo na kraju da su Vatikanski muzeji, u skladu s mjerama talijanskih vlasti, sigurno zatvoreni za javnost od 9. ožujka do 3. travnja, a možda i dulje. Osim Vatikanskih muzeja, zatvoreni su i nekropola ispod bazilike Svetog Petra, Muzej papinskih vila i muzejski centri papinskih bazilika, piše vaticannews.va.

KT