Breške

Započela 20. Međunarodna likovna kolonija


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla u ponedjeljak 1. srpnja otvorena je 20. Međunarodna likovna kolonija Breške koja je okupila 13 umjetnika.

U posebnom ambijentu dvorišta župne crkve u Breškama otvorena je Međunarodna likovna kolonija Breške. Ova kulturna manifestacija 20. po redu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla okupila je 13 umjetnika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Mađarske.

Zoran Kruta likovni umjetnik iz Crne Gore, prvi je put na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zadovoljan je organizacijom i iznenađen ljepotom prirode.

Prvi put na koloniji u Breškama je i Nevenka Šarčević iz Hrvatske. Ova povjesničarka umjetnosti iz Zagreba upoznat će se s poviješću i kulturom brežačkog kraja.

Međunarodna likovna kolonija Breške koja ove godine slavi značajnu 20. godišnjicu postala je prepoznatljiva u regiji. Ove godine program je obogaćen i dodatnim sadržajima. Jedan od njih je i okrugli sto posvećen značaju Likovne kolonije u Breškama nakon kojeg će biti izdata i monografija.

Za dva desetljeća Likovna kolonija u Breškama iznjedrila je više od 700 vrijednih umjetničkih djela. Od važnosti je i podatak da se jedan dio umjetničkih djela proda i novac iskoristi u svrhu stipendiranje najboljih studenata i učenika, što je, prema riječima Nikole Čiče, predsjednika HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla značajan dio misije HKD Napredak, koje je i utemeljen davne 1902. s plemenitom misijom pomoći studentima i učenicima u njihovom školovanju. Upravo su mladi u najvećem fokusu HKD Napredak, a jedan od naših stipendista bio je i istaknuti likovni umjetnik Ismet Mujezinović, objavio je HKD Napredak.

KT