Zatvorena likova kolonija “Breške”


U petak 26. lipnja je, u dvorištu župne crkve na Breškama, službeno zatvorena XXI. izdanje Likovne kolonije „Breške“.

Unatoč problemima u pripremi ovogodišnje kolonije vezanim uz pandemiju koronavirusa, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla je ipak uspjela na Breškama okupiti 13 umjetnika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Sudionici ovogodišnje Kolonije bili su: Nelisa Baždar (Sarajevo), Admira Bradarić (Maglaj), Senaid Buljubašić (Srebrenik), Zoran Dragičević (Brčko), Dragana Grašar (Modriča), Merima Ibrišimović (Tuzla), Vinko Lamešić (Tuzla), Kristina Livančić (Vitez), Merima Turbić Mahmutović (Tuzla), Aleksandar Marković (Innsbruck), Merima Pirija (Konjic), Ira Skopljak (Sarajevo) i Marina Trogrlić (Tuzla). Umjetnici su iza sebe ostavili 24 rada različite tematike rađena različitim slikarskim tehnikama.

Obzirom na složenu epidemiološku situaciju ove godine na Breškama nije bilo svečanosti niti otvaranja, niti zatvaranja kolonije. Ipak, unatoč svemu, veliki broj Tuzlaka je pohodio Breške kako bi uživali u ljepotama brežačkog i majevičkog krajolika, ali i kako bi pogledali plodove rada umjetnika. Publiku i goste pozdravili su Ivica Kovačević, predsjednik tuzlanskog Napretka i fra Marko Antić, župnik na Breškama. Kovačević se u kratkome govoru zahvalio svima na potpori u organizaciji kolonije, a posebice umjetnicima koji su došli i proveli tjedan dana u tuzlanskome kraju. Riječi zahvale izrekao je i brežački župnik izrazivši zadovoljstvo da je Kolonija ove godine uopće održana, piše hkdnapredak.com.

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla će početkom naredne godine upriličiti izložbu radova sa ovogodišnje kolonije u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković. Bit će to prigoda svima,koji ovaj put nisu mogli doći, za novi susret sa nastalim radovima.

T.M.I., KT