Svijet
Uto, 15. Listopad 2019. 12:23
Gotovo 14 posto hrane proizvedene u svijetu izgubi se prije nego što stigne do maloprodaje, objavila je u ponedjeljak 14. listopada UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).
Smanjenje te brojke povećalo bi globalni gospodarski rast i produktivnost te pridonijelo borbi protiv gladi u svijetu i smanjenju emisija stakleničkih plinova, navodi se u izvješću.
„Često se pitam kako možemo dopustiti da se baca hrana kada više od 820 milijuna ljudi u svijetu i dalje svaki dan gladuje“, ističe u izvješću glavni direktor FAO-a Qu Dongyu.
FAO pravi razliku između „gubitka“ hrane, termina koji se odnosi na hranu koja se izgubi nakon žetve ili u prijevozu do trgovina, i hrane koja završava kao „otpad“, odnosno neprodane hrane koju bacaju supermarketi ili potrošači koji je ne potroše.
UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu 2011. objavila je da se gotovo trećina svjetske hrane izgubi ili završi na otpadu svake godine, a u novijem izvješću se ističe kako je to bila „jako gruba“ procjena. Navode kako će procjenu o količini hrane koja završava kao „otpad“ u svijetu objaviti kasnije.
FAO naposljetku ističe da je rješavanje tog problema jako teško, a potpuna eliminacija možda i nije realna, izvještava hina, a prenosi portal rama-prozor.info.
KT