Žepče

50. obljetnica braka Stipe i Zorke Pranjić


Svečano je bilo u subotu, 8. lipnja u župi Sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići gdje su pod svetom misom Stipo i Zorka Pranjić obnovili svoje bračne zavjete te proslavili 50. godina života u kršćanskom braku.

Euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovala njihova djeca sa svojim obiteljima, rodbina i prijatelji jubilaraca predslavio je njihov sin preč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije. U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako su slavljenici kroz ovih 50 godina živjeli svoja obećanja te su jedno drugo ljubili i poštovali, rađali i odgajali te su bili vjerni jedno drugom u dobru i zlu, zdravlju i bolesti. „A to je jedino moguće ako se s Bogom živi svoj bračni život koji je snaga u trenutcima nemoći, utjeha u trenutcima tuge, ohrabrenje u trenutcima nerazumijevanja, mirna luka u olujama života“, kazao je preč. Pranjić te istaknuo kako ih je Bog obdario tolikim talentima koji su njegov dar slavljenicima, a ono što su s njima učinili to je njihov dar Bogu. „Bog vam je podario vjeru, nadu i ljubav, a vaš odgovor je otvorenost životu, spremnost na žrtvu, ljubav u svakom obliku, praštanje te zauzetost za dobro kako svojih bližnjih tako i daljnjih. Podareni darovi od Boga, prihvaćeni od vas i uzvraćeni Bogu konkretnim životom“, poručio je propovjednik. Na kraju je podsjetio da su sada najpotrebniji jedno drugom jer su svi ostavili oca i majku da prionu uz svoga bračnog druga. „Molite za strpljivosti, dobro zdravlje i odvažnost tražiti pomoć kada je pomoć potrebna od onih koje ste zadužili dajući im život, žrtvujući se za njih te ih ljubeći odgajali“, zaključio je preč. Pranjić.

Pod sv. misom jubilarci su obnovili svoje bračne zavjete, a na dar su tom prigodom dobili i Papin blagoslov. Zatim je slavlje je nastavljeno za obiteljskim stolom.

Stipo Pranjić, rođen 19.7.1952., i Zorka rođ. Barbarić, rođena 27.6.1951., vjenčali se u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Žepču 8. lipnja 1974. U braku su rodili petero djece: sinove preč. Vladimira i Antu te kćerke: Jelku, Kristinu i Vesnu. Do sada ih je Bog blagoslovio s osmero unučadi.

D. K., KT