60 godina zajedno: Života nema bez muke, kad to shvatiš onda je dobro


U vremenima kada se brakovi razvrgavaju brže nego se sklapaju ipak žive i oni koji su cijeli svoj život čuvali zavjete izrečene pred Bogom.

Piše: K. Perić

Mirko i Genoveva Kolakušić iz župe Uzdol 4. kolovozaproslavili su dijamantni pir – čak 60 godina zajedničkoga života.

Mirko i Genoveva primjer su stare hercegovačke obitelji. On je kruh za ženu i obitelj zarađivao u tuđini u Austriji, a ona strpljivo trpila odvojeni život i odgajala svoju djecu. Križeva se nisu bojali.

Rodili su sedmero djece, od čega tri sina(Niko, Anđelko, Jakov), te četiri kćeri(Anica, Bosiljka, Slavica i Ljubica).

Rodila su se i djeca njihove djece, te su doživjeli i uživaju u čak 26-ero unučadi i 7 praunučadi, a osmo praunuče očekuju.

Mirko i Gena rado su se za Katolički tjednik prisjetili dana kada su bili mladić i djevojka, a kažu da to nije bilo ni slično današnjim vezama. Sve se vrtilo oko crkve, pa i „ašikovalo“, malo bi se negdje posjelo i to je to.

Mirko kaže da je svoju mladenku prvi put poljubio kada ju je doveo kući, a rado je podijelio i recept za uspješan bračni život.

„Ništa nema bez tegobe i problema. Čovjek to mora prihvatiti i onda će biti dobro“, ustvrdio je. U jedno su oboje sigurni, baš kao i ostali slavljenici lijepih brakova i zajedničkog života – opet bi im srce izabralo isto. Mirko svoju Genu, a i ona njega.

Mirko je rođen 1938. u Ljubuncima, kao jedanaesto, ali i jedino dijete u obitelji Nike i Matije. Ostala braća i sestre su preminuli kao djeca.

Genoveva je rođena iste godine kada i njezin suprug u uzdolskom zaseoku Pale. Četvrto je od sedmero djece Jure i Anice Barešić.

Vjenčali su se s 19 godina, Mirko još nije bio odslužio ni vojni rok.

Misnom slavlju koje je predvodio župnik don Ivo Tomić nazočila je brojna obitelj i prijatelji slavljenika. Mirko i Gena obnovili su zavjete prije 60 godina izrečene pred Bogom, kao svjetionik mladim obiteljima koje tek počinju zajednički život.

Slavlje se nakon mise nastavilo pred obiteljskom kućom do kasno u noć.