Bavarska postavlja križeve u svim vladinim zgradama


Vlada njemačke Savezne Republike Bavarske ističe kako bi to odražavalo njihov „kulturni identitet i zapadno-kršćanski utjecaj“.

Nekadašnji bavarski premijer Host Seehofer; FOTTO: Getty Images

Nekadašnji bavarski premijer Host Seehofer; FOTTO: Getty Images

Vlada Bavarske naredila je da križevi budu postavljeni na ulaze svih upravnih zgrada ove savezne republike.

Istaknuli su kako će križevi odražavati bavarski „kulturni identitet i zapadno-kršćanski utjecaj“. Odredba je usvojena u utorak 24. travnja i neće se primjenjivati na zgrade Savezne vlade u Bavarskoj.

Državne škole i sudnice u pretežito katoličkoj Republici već su dužne imati križeve na ulazima.

Inače, Bavarsku vodi Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarski partneri Kršćanskih demokrati kancelarke Angele Merkel (CDU) koji imaju tendenciju biti konzervativniji u socijalnim temama.

Markus Söder postavlja križ u predvorju državnoga ureda u Münchenu

Ova odluka dolazi nakon saveznih izbora održanih prošlog rujna, koji u pokazali porast potpore protuimigracijskoj i populističkoj stranci Alternativ für Deutschland.

Kako piše Catholic Herald, Horst Seehofer, nekadašnji CSU-ov premijer Bavarske a sadašnjih njemački ministar unutarnjih poslova, pritisnuo je Markelinu vladu da donese odredbe za jače imigracijske kontrole.

Nakon reizbora Viktora Orbana u Mađarskoj prošli mjesec, Seehofer je upozorio kako je Europska unija pokazala „aroganciju i paternalizam“ prema državama poput Mađarske.

Aktualni predsjednik Bavarske Markus Söder, na sličnoj je crti bio kada je izjavio da je „jedna stvar jasna za CSU: raspela pripadaju učionicama, marame ne“.

KT