Biskup s više od 200 slika u svom ateljeu


Umirovljeni vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac (1997. - 2016.) u mirovini „ne miruje“. Uz redovitu molitvu i čitanje duhovnoga štiva vrlo rado slika. Naslikao je više od 200 slika tehnikom akrilika na platnu.

Motivi su mu priroda koja govori o Bogu, pejzaži, cvijeće, biljke i životinje, te sakralne teme: Isus na križu, Muka Isusova, Majka Božja, kao i svetci: Sv. Juraj na konju ubija zmaja, Sv. Juraj ubija bolest koronu, Sv. Mihael itd.

Imao je nekoliko prodajnih izložbi slika u Karlovcu, Zagrebu i Krašiću. Na otvorenju svoje prve izložbe Priroda govori o Bogu 29. rujna 2019. u Općinskoj vijećnici u Krašiću rekao je: „Ne postoji za svećenika vrijeme mirovanja, nego mu je dužnost naviještati Radosnu vijest, ne samo propovijedanjem, nego i svjedočenjem vlastitim životom, da se Bog proslavi u svemu. To se može postići na razne načine, pa i slikanjem koje je još jedan način naviještanja Radosne vijesti.“

Umjetnik mons. Jezerinac potječe iz glazbene obitelji. Njegov otac i dvojica njegove braće svirali su, a ponekad još i biskup Juraj uzme violinu u ruke i zasvira „da ne zaboravi“, kako sam kaže. Još od djetinjstva je primijećena njegova nadarenost za slikanje i nakon osnovne škole ponuđena mu je općinska stipendija ako se odluči poći na vojnu ili likovnu akademiju, ali on je nakon susreta s tada zatočenim kard. Alojzijem Stepincem, koji je bio u šetnji, odlučio poći u nadbiskupsko sjemenište. Na tom mjestu susreta s Bl. Stepincem mons. Jezerinac dao je izgraditi lijepi Križ sjećanja iz zahvalnosti na svetom svećeničkom zvanju.

Ali ni umjetničke sklonosti i želja za slikanjem u svećeniku i biskupu Jurju Jezerincu nisu nestale, nego su se sačuvale i nakon umirovljenja rasplamsale te mu danas donose sreću stvaranja i zadovoljstvo darivanja i pomaganja potrebitima, prenosi HKM. Ponosan je na mogućnost da je mogao pomoći Služavkama Maloga Isusa u Krašiću popraviti svoju kuću koja im je bila nepravedno oduzeta. Naime, tu im je kuću 1938. darovao nadbiskup Stepinac, ali ju im je 1945. komunistička vlast oduzela pa su se premjestile u tijesni župni dvor u koji je bio interniran kard. Stepinac. Biskup Jezerinac namjerava i dalje pomagati redovnicama koliko bude mogao, kako bi i one mogle ugodno živjeti, a uz to neumorno priprema, za jesen, prodajne izložbe u Krašiću i Zagrebu.

J.P., KT