Dublin

Bivša zvijezda "Manchester Uniteda" svjedočila na Svjetskom susretu obitelji


Drugog dana Svjetskog susreta obitelji u Dublinu, jedno od zasjedanja nosilo je naslov "Slaveći obitelj i sport", a vodio ga je biskup Paul Tighe, tajnik Papinskog vijeća za kulturu.

U središte zasjedanja stavljen je naglasak na uspješnu integraciju vjere i sporta, a među izlagačima bio je i Fr. Philip Mulryne, bila bivša zvijezda Manchester Uniteda.

Fr. Mulryne se od 1996. do 2008. profesionalno bavio nogometom, te je bio vrlo uspješan. Prema njegovim riječima „kada sam se preselio u Manchester, ostavio sam svoju vjeru iza sebe i zarobljen u ovom svijetu materijalizma i slave osobe – izgubio sam se. Kupio sam automobile i kuće, misleći da će me učiniti sretnim.“

Ispričao je kako je tijekom njegove karijere bilo različitih putokaza koji su ga počeli „gurati“ natrag u njegovu praksu katoličke vjere. Na primjer, tijekom putovanja u Europi, suigrač ga je pozvao na misu i morali su putovati mnogo milja da bi pronašli katoličku crkvu. Bila je to velika žrtva koja je imala dubok utjecaj na njega. Ovaj i drugi trenuci nadahnuća polako su počeli raditi na njemu, okrećući njegovo srce natrag Bogu.

Tako je 2007. i 2008. Mulryne počeo uviđati rupu u svom životu, shvaćajući kako ga te materijalne stvari nisu ispunile. U međuvremenu, njegova sestra počela mu je slati katoličke knjige te ga ohrabrila da prakticira svoju vjeru.

On se 2009. odlučio vratiti kući, s namjerom vraćanja u svijet profesionalnog nogometa. Međutim, njegova sestra mu je pomogla ponovno otkriti svoju vjeru te je tako Philip počeo svake nedjelje sudjelovati na svetoj misi i razvio je molitveni život. Usred svega toga, počeo je shvaćati kako ga Bog možda zove da postane svećenik.

Odustao je od svojih snova o povratku u nogomet te je započeo studij i svećeničku formaciju. U početku je namjeravao postati dijecezanskim svećenikom, a potom se prebacio u irske dominikance. Nakon nekoliko godina formacije, Mulryne je zaređen za svećenika 10. srpnja 2017.

Završavajući zasjedanje, Philipe je dao snažne savjete o tome kako integrirati obitelj, vjeru i sport. „Za mene je riječ o tome da vam život bude u redu i sve uređeno zajedno. A kada imate svoju vjeru, obiteljski i sportski život uređenim stvara se otpornost  uza suočavanje sa svakom životnom krizom . Ako ste zabrinuti samo za uspjeh i sport, onda je vaš život izvan ravnoteže. Ključ je držati sve ispravno posloženo, osiguravajući da vas mamci svijeta ne zavaravaju u zanemaruju vjere ili obitelji“, poručio je na kraju fr. Philip Mulryne.

KT