Bogoslovija u Italiji u izolaciji zbog virusa Covid 19


Zbog virusa Covid 19 međubiskupijsko sjemenište u Pagnaccu, u blizini Udina, u talijanskoj Furlanijsko-julijskoj pokrajini stavljeno je u izolaciju nakon što je kod jednog profesora potvrđena zaraza.

Foto: Avvenire

Foto: Avvenire

Italija je najpogođenija zemlja u Europi Coronavirusom, poznatim pod nazivom Covid 19. Do sada je na Apeninima umrlo više od 100 osoba, a nekoliko tisuća ih je zaraženo. Prije nekoliko dana u bolnicu u Udinama primljen je svećenik, inače profesor u međubiskupijskom sjemeništu u Pagnaccu, kod kojega je potvrđeno prisustvo virusa. Kako javlja Avvenire, on je prije nekoliko tjedana boravio u Milanu na Studijskom danu te se nakon povratka počeo osjećati loše. Nalaz koji je uradio u nedjelju, 1. ožujka, pokazao se pozitivnim. „Čim smo dobili vijest savjetovali smo se s biskupima i zdravstvenim radnicima koji su tada došli u sjemenište moleći nas da ostanemo u karanteni“, kazao je don Loris Della Pietra, rektor sjemeništa. „Ovo je snažno iskustvo“, pojasnio je rektor Della Pietra napomenuvši kako je nakon početne zabrinutosti među bogoslovima, koji su se nenadano našli u prisilnoj „klauzuri“, stvoren poseban osjećaj solidarnosti s osobama koje su u goroj situaciji od njih samih. „Nama je za sada dobro, ali moramo se sjetiti da u Italiji i u cijelom svijetu trenutno ima puno bolesnih ljudi“, zaključio je rektor.

Ukratko nitko ne ulazi i nitko ne napušta bogosloviju u Pagnaccu, u kojoj živi 21 bogoslov iz Udina, 8 iz Trsta i 5 iz Gorice, ali i ova izolacija za buduće prezbitere tri biskupije nudi dragocjenu mogućnost formacije.

Inače, jučer je talijanska vlada donijela odluku kojom su do sredine ožujka zatvorene sve škole i sveučilišta u cijeloj zemlji dok se situacija s Coronavirusom ne stavi pod kontrolu.

KT