Bolnički kapelani – posljednji most između umirućih i njihovih bližnjih


Uz brojne liječnike i medicinske djelatnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa u Italiji su i brojni bolnički kapelani koji nastoje biti utjeha i ohrabrenje kako zaraženima tako i njihovim obiteljima.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Broj zaraženih, umrlih, ali i izliječenih od koronavirusa u Italiji svakodnevno raste. Rigorozne mjere vlade još ne daju željene rezultate. Iako su mise s narodom, sakramenti, pokopi i ostale crkvene aktivnosti otkazane to ne znači da su svećenici zaboravili svoje vjernike. Najbolji pokazatelj tomu su bolnički kapelani koji predano nastavljaju svoju službu.

Kapelani s bolesnicima, vi kod kuće, slogan je Talijanske biskupske konferencije koji na najbolji način opisuje pastoral bolesnika. S njim se u ovim danima podsjeća na diskretnu, ali temeljnu prisutnost bolničkih kapelana u bolnicama i odjeljenjima gdje se liječnici bore za živote stotina zaraženih, piše Avvenire. Kapelani su prisutni čak i na odjelima intenzivne njege gdje su skriveni pod zaštitna odijela koja koriste liječnici i medicinsko osoblje kako bi donijeli lijek potrebitima, često i posljednji, ali i pružili utjehu te podijelili sakramente umirućima.

„Tamo gdje je to moguće, pod vrlo strogim uvjetima koje uredno nameću zdravstvene uprave, brojni su slučajevi bolničkih kapelana koji postaju posljednja ljudska prisutnost, zajedno s onima koji umiru, rukom zaštićenom rukavicom koja drži ruku pacijenta koji napušta ovaj život. Rođaci znaju da njihova voljena osoba ne umire sama, da su posljednje riječi bile riječi molitve“, objašnjava don Massimo Angelelli, predstojnik Ureda za pastoral bolesnika i vođa velikog tima svećenika i redovnika koji ostaju tamo gdje se vodi rat protiv zaraze. Isto tako navodi kako kapelani ne odstupaju niti jedan centimetar od predviđenih mjera zaštite.

Ističe kako jednom tjedno imaju video konferenciju, a samo na prošloj je sudjelovalo oko 150 svećenika, te tu razmjenjuju mišljenja, iskustva i usvajaju nove ideje. „Više nego ikad prije, Crkva je ondje gdje je to potrebno, usred umora ljudi“,  objašnjava svećenik koji godinama djeluje u bolnici Tor Vergata u Rimu.

Svećenici u talijanskim bolnicama dio su timova za brigu pacijenata te u ovim teškim trenucima pokušavaju nadoknaditi odsustvo rodbine i prijatelja, no također se stavljaju i na raspolaganje medicinskim timovima da u skladu sa svojim mogućnostima nadomjeste nedostatak osoblja. Isto tako svojim mobitelima putem video-poziva često su veza zaraženih i njihovih najbližih.

No, to nije sve, bolnički kapelani ne zaboravljaju ni molitvu. Svakoga dana pridržavajući se uputa sami slave sv. misu, a svakoga petka od 17 do 18 sati u bolničkim kapelicama imaju klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Crkva u Italiji, ali u većini ostalih zemalja koje se bore s koronavirusom, nije vjernike ostavila same. Samo na Apeninima je uslijed pandemije preminulo više od 20 svećenika. U brojnim mjestima građani u određene sate izlaze na balkone te pljeskom odaju zahvalnost medicinskim djelatnicima, a sigurno da su veliko priznanje zaslužili i bolnički kapelani. Za njih je dovoljna i naša molitva!

KT