Bugarska Pravoslavna Crkva neće sudjelovati u molitvi prigodom Papina posjeta


Bugarska Pravoslavna Crkva odbija sudjelovati u bilo kojoj službi tijekom pohoda pape Franje Bugarskoj 5. i 6. svibnja.

FOTO: http://bknpk.com/?p=8976

FOTO: http://bknpk.com/?p=8976

Vodstvo Bugarske Pravoslavne Crkve ističe kako iako je moguć susret između patrijarha Neofita i pape Franje tijekom njegova posjeta, ipak ova Crkva neće sudjelovati niti u jednoj zajedničkoj službi ili molitvi, piše The Sofia Globe.

Ovo je 3. travnja obznanio bugarski Sveti sinod. Također su naveli da su odlučili pisati apostolskom nunciju u Bugarskoj mons. Anselmu Guidu Pecorariu, ističući kako je bilo prikladno da se glavni događaji povezani s posjetom koordiniraju s njima, iako su poziv papi Franji uputile državne vlasti.

Patrijarh Neofit i članovi Svetoga sinoda pripravni su primiti Papu na susret u sjedištu Svetoga sinoda 5. svibnja, kako je predviđeno u nacrtu programa.

Posjet katedrali Sv. Aleksandara Nevskog „moguć je“, naveo je Sveti sinod, „ali bismo željeli naglasiti da je bilo koji oblik zajedničke liturgije ili molitvene službe, kao i nošenje liturgijske odjeće, za nas neprihvatljiv, budući da nam ovo sveti kanoni ne dopuštaju“.

„S ovim u vezi, sudjelovanje Patrijaršijskog zbora također je nemoguće“, dodaje se te ističe kako je u svim ostalim događajima sadržanim u nacrtu programa, sudjelovanje predstavnika patrijarha Bugarske pravoslavne Crkve također „nemoguće“.

Odlučeno je reći Pecorariu: „Glede vašega prijedloga da đakon Ivan Ivanov bude tumač tijekom posjeta pape Franje Bugarskoj, Sinod ne daje svoj blagoslov za ovo, osim posjeta zgradi Svetog sinoda i patrijaršijskoj katedrali Sv. Aleksandara Nevskog.“

Uz to, blagoslov nije dat ni klericima Bugarske Pravoslavne Crkve da sudjeluju u bilo kojem drugom događaju papina posjeta, navodi se u odluci.

Detalji pohoda pape Franje Bugarskoj i potom Makedoniji dostupni su ovdje.

KT