"CNN" se nagodio s Nickom Sandmannom zbog lažnih optužbi


U siječnju 2019. učenik američke katoličke srednje škole je na temelju kratke video snimke s "Hoda za život" postao meta agresivne medijske harange i optužbi za rasizam.

Zbog svega je podigao više od 50 tužbi protiv slavnih osoba, novinara, agencija, pa i nekoliko katoličkih biskupija, koje su požurile s osudom njega i njegovih razrednih prijatelja za maltretiranje Indijanca, bez provjere što se dogodilo, piše narod.hr.

Dječak, Nick Sandmann, tada je između ostaloga podigao i tužbu protiv CNN-a tešku 275 milijuna dolara, te se ta medijska kuća odlučila na nagodbu.

Detalji nagodbe nisu poznati, a Sandmann je na svom Twitter profilu kratko potvrdio "Da, nagodili smo se s CNN-om."

Naime, početkom prošle godine mediji su danima pisali o nekolicini katoličke djece koja su nosila kape s natpisom „MAGA“ (engl. Make America Great Again; hrv. Učinimo Ameriku ponovno velikom) te tvrdili kako su navodno ismijavali jednog Indijanca na Hodu za život u Washingtonu. To su tvrdili samo na temelju kratkog videa koji prikazuje srednjoškolca, Nicka Sandmanna, kako se smiješi ispred 64-godišnjeg Indijanca koji je svirao tradicionalnu indijansku melodiju na bubnju, noseći “MAGA” kapu dok se mnoštvo drugih tinejdžera iza njega glasno smije.

Zbog svega su se ispričali i škola i biskupija, naglašavajući da je pokrenuta istraga koja bi mogla završiti i izbacivanjem nekih učenika. No, onda su se pojavile video snimke koje pokazuju drugu stranu priče, može se pročitati na narod.hr.

Indijanski aktivist bio je predstavljen kao veteran Vijetnamskog rata, a kada se ispostavilo da to nije točno, tu je informaciju bio primoran povući Washington Post.

Međutim kritike na račun dječaka trajale su danima sve dok nije objavljen dulji video koji je otkrio drugu stranu priče.

U njemu se vidjelo kako članovi skupine koji sebe nazivaju "Crnim Židovima" izruguju sve koji su se toga dana našli na trgu. Indijancima koji su se ondje okupili radi Hoda urođeničkih naroda vikali su "Ujak Tomahavk" i "Indijanci za 5 dolara", a srednjoškolcima "bjelčuge" i još gore. Snimka je prikazala Crne Židove kako nazivaju učenike „rasističkom gamadi“, "malim smrdljivim bjelčugama", i "silovateljima djece".

Sandmann i njegovi prijatelji sa svojom su školom sudjelovali u Hodu na život gdje su ih dočekale dvije različite skupine prosvjednika, Crni Židovi koji su vrijeđali indijanske aktiviste koji su pokušali isprovocirati tinejdžere na Hodu za život.

Mediji su taj događaj prenijeli tako da ispada kako su se tinejdžeri izrugivali s indijanskim aktivistom, iako su u stvari pjevali i nisu reagirali na provokacije.

Sandmann je rekao da su učenici počeli pjevati školsku borbenu pjesmu „Suprotstavi se omrzlim stvarima“, skupini Crnih Židova koja ih je vrijeđala.

Indijanski aktivist je za vrijeme tih napada fokusirao svoj pogled na Sandmanna, unio mu se u lice te udarao bubnjeve, a Sandmann je cijelo vrijeme ostao miran, na mjestu bez ijedne geste ili reakcije, napisali su novinari narod.hr.

Dok su indijanski aktivisti bubnjali, prosvjednik je tinedježerima govorio kako “ukrali našu zemlju” i da bi se trebali “vratiti u Europu”, a učenici nisu uzvraćali prosvjednicima.

"Ni u jednom trenutku nisam mislio da blokiram put indijanskom prosvjedniku. Nije me ni pokušao zaobići. Bilo mi je jasno da me je on izdvojio za sukob, iako nisam siguran zašto", kazao je Sandmann.

Nakon što su mediji danima pisali o slučaju bez potpunih informacija, stvarajući lažnu vijest o neprimjerenom ponašanju katoličkih učenika s manifestacije Hod za život, Sandmann je trpio uvrede da je rasist, dobivao je prijetnje smrću te je u cijeli slučaj na silu umiješana i njegova obitelj.

“Jedna osoba je prijetila da će mi ozlijediti u školi, a jedna osoba tvrdi da živi u mojoj blizini. Moji roditelji primaju smrtne i profesionalne prijetnje zbog rulje na društvenim mrežama koja se formirala oko ovog pitanja”, kazao je Sandmann u svojoj izjavi za medije nakon što je video postao viralan.

I sam predsjednik Donald Trump uključio se u cijelu priču poručivši: „Nick Sandmann i učenici iz Covingtona postali su simboli lažnih vijesti i toga koliko takve vijesti mogu biti zlobne“.

Stvari su otišle toliko daleko da je novinar Erik Abriss izjavio da želi „smrt“ katoličkim učenicima iz Covingtona, Trumpovim podupirateljima, i njihovim roditeljima zbog čega je dobio otkaz.

Zbog svega navedenog odvjetnici Nicka Sandmanna, na čelu s L. Lin Wood, proslavljenim ekspertom za Prvi amandman, odnosno slobodu govora poslali više od 50 pisama o tužbi za difamaciju, prenio je narod.hr.

Među njima su se našli The Washington Post, The New York Times, CNN, Guardian, potom biskupije Covington, Lexington, Baltimore, i nadbiskupija Louisville, HBO, Bill Maher, Warner Media, Elizabeth Warren, Kathy Griffin, Alyssa Milano i Jim Carrey.

KT