Država koja je postala neovisna protiv svoje volje (1965.)


Dana 9. kolovoza 1965. dogodio se vjerojatno jedini slučaj u povijesti da je neka država postala neovisnom protiv volje svojih građana. Naime, tog je dana Singapur izbačen iz Malezije odlukom parlamenta.

Još dvije godine ranije četiri bivše britanske kolonije, Singapur, Malaja, Sarawak i Sabah (Sjeverni Borneo), dobile su neovisnost od Ujedinjene Kraljevine i zajednički su osnovale novu državu – Maleziju. Singapur je u sastavu Malezije bio oko dvije godine, za vrijeme čega je došlo do sukoba. Malajcima se nije sviđalo to što su u Singapuru Kinezi činili većinu stanovništva. Također, bojali su se da će se zbog ekonomske snage Singapura središte Malezije preseliti iz Kuala Lumpura u Singapur. Bilo je također i religijskih problema.

Na kraju je Malezijski parlament izbacio Singapur iz države, i to sa 126 glasova za izbacivanje i 0 protiv, piše povijest.hr.

S druge strane, stanovništvo Singapura nije željelo samostalnost. Smatrali su da imaju premalo zemlje, vode i prirodnih bogatstava za samostalan opstanak. Također, nadali su se pomoći Malajaca u izbacivanju komunista iz Singapura. Ipak, na kraju je Singapur postao silom prilika neovisna država, a to je ostao i do danas.

Singapur je u međuvremenu doživio velik ekonomski procvat, postavši jedan od tzv. Azijskih tigrova.

Ž.I., KT