Eksplozije atomskih bombi nekoć su bile turistička atrakcija u Las Vegasu


Las Vegas je tijekom 20. st. postao jedan od najvećih i najpoznatijih zabavnih centara u SAD-u i svijetu, prvenstveno zbog kockarnica. Međutim, zaboravljeno je da je tijekom 1950-ih nudio pogled na detonacije nuklearnih bombi u obližnjoj pustinji Nevade, te je to čak reklamirao kao turističku ponudu.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iako je danas znanje o štetnosti nuklearnog zračenja široko rašireno, u ono vrijeme mnogi su to vidjeli kao poslovnu priliku. Tako su nuklearne eksplozije postale turistička atrakcija.

Las Vegas se početkom pedesetih godina potpuno prepustio svojem nuklearnom ludilu, na svakom koraku reklamirali su se prikazi nuklearnih eksplozija, organizirala su se natjecanja Miss Atomic Bomb. Posebna atrakcija bile su večernje zabave s pogledom na užareno nebo i nuklearnu gljivu koja se diže u daljini obzora, piše na portalu tribun.hr.

Allen Palmer, izvršni direktor National Atomic Testing Museum, objasnio je kako su ljudi bili fascinirani veličanstvenom svjetlošću eksplozije i nuklearnom gljivom, no istovremeno osjećao se prikriveni strah, jer nalazili su se ipak relativno blizu svega toga, oko 100 kilometara. Upravo ih je ta opasnost, između svega ostaloga, i privlačila.

U to vrijeme testiranje se vršilo na otvorenom, iznad razine zemlje, te je bila sreća što nije došlo do širenja radijacije zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Kraj ovakvoj turističkoj ponudi došao je tek 1963., uoči kubanske raketne krize, nakon što je vlastima postalo jasno da su testiranja nuklearnog oružja na otvorenom ne samo opasna, već i previše provokativna za Sovjete koji su bili na Kubi.

Nakon toga se većina testiranja provodila na podzemnim lokacijama.

Ž.I., KT