Ernest Cardenal slavio misu nakon 35 godina pod sankcijama


Papa Franjo ukinuo je sve sankcije protiv slavnoga pjesnika, svećenika i ministra kulture Ernesta Cardenala, predstavnika teologije oslobođenja, potvrdila je Apostolska nuncijatura u glavnom gradu Nikaragve Managui.

Papa je time odgovorio na Cardenalovu molbu za ponovno pripuštanje svećeničkoj službi, istaknuto je u pismu nuncija Waldemara Sommertaga objavljenog na internetu. Cardenal (94) se već dva tjedna nalazi na liječenju u bolnici od upale bubrega.

Cardenal je bio jedan od utemeljitelja teologije oslobođenja čiji su najpoznatiji predstavnici braća Leonardo i Clodovis Boff, salvadorski nadbiskup Sv. Oscar Romero, brazilski biskup Dom Helder Camara. On je, u težnji za promjenom društveno-političkoga stanja u Latinskoj Americi i postizanja pravednosti za siromašne i obespravljene, podržao revolucionare protiv diktatura i politički se angažirao.

Nikaragva: papa Ivan Pavao II. upozorava Cardenala 4. ožujka 1983.

Papa Ivan Pavao II., koji je bio sumnjičav prema revolucijalama, zabranio mu je od 1985. vršenje svećeničke službe. Cardenal je poštovao sve stegovne mjere te se prestao baviti politikom, razočaran diktatorskim ponašanjem pojedinih revolucionara.

Nuncij Sommertag pohodio je 2. veljače svećenika Ernestau njegovu domu koji mu je tada izrazio svoju molbu da ponovno želi slaviti misu. Nuncij ga je prije nekoliko dana opet posjetio i priopćio mu odluku pape Franje te s njim slavio misu u bolničkoj sobi, prvu nakon 35 godina. Nekoliko dana prije toga Cardenala je u bolnici pohodio i pomoćni biskup Manague Silvio Baez.

Uz svećenički i politički angažman Cardenal je svjetski priznati pjesnik, dobitnik brojnih nagrada i počasnih doktorata a 2005. je predložen i za Nobelovu nagradu za književnost.

KT