Finci otkrili tajnu kako su smanjili broj beskućnika

Humanost na djelu


Finska je jedina zemlja Europske unije u kojoj stopa beskućništva konstantno opada, a tajna je u ljudskosti Finaca.

Naime, Finci beskompromisno poklanjanju stambene jedinice. Njihov koncept države podrazumijeva da svi beskućnici imaju pravo na stalan smještaj, bez dodatnih uvjeta.

Riječ je o dvokatnim blokovima sa zajedničkim prostorijama u prizemlju i spavaonicama s kupatilima na katu. U zajedničke prostorije ubrajaju se veliki dnevni boravak i trpezarija, kuhinja, teretana i sauna što se u Finskoj ne smatra nikakvim posebnim luksuzom.

Na katu živi ukupno 21 osoba, i to muškarci i žene uglavnom mlađi od 30 godina.

Ovaj demokratski koncept osmišljen je prije skoro deset godina, a od lansiranja ovog programa broj beskućnika u Finskoj pao je za više od 35 %. Spavanje na otvorenom gotovo da je iskorijenjeno u Helsinkiju u kojem temperature zimi idu i do -20 stepeni.

Ipak, program za beskućnike nije samo smještaj već usluga koju ovdje pružaju stručni njegovatelji, piše avaz.ba.

Naime, mnogi beskućnici se bore sa bolestima ovisnosti, imaju probleme s mentalnim zdravljem i pate od zdravstvenih stanja koja zahtijevaju stalnu njegu. Stanari se u domovima obično zadržavaju od dvije do sedam godina, dok se potpuno ne osamostale.

Podaci pokazuju da, u slučaju pružene prikladne njege i smještaja, jedna od ovih osoba košta Finsku 15 000 eura godišnje, a uzevši u obzir visinu troškova u Skandinaviji, ova brojka nije uopće velika.

KT