Fotografije prve pričesti 11 svetaca


Svakom djetetu primanje sakramenta prve pričesti predstavlja poseban dan, takav je slučaj i s 11 svetaca, blaženika i slugu Božjih čije su fotografije ostale sačuvane.

Prva pričest je sakrament u kojem se pod prilikama kruha i vina prima pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Isus Krist na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao „Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje.“ Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao „Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen.“

Svakom djetetu primanje sakramenta prve pričesti predstavlja poseban dan, to je slučaj i s 11 svetaca, blaženika i slugu Božjih čije fotografije donosi aleteia.

Blaženi Pier Giorgio Frassati (1901. – 1924.)
Pier Giorgio Frassati sin je osnivača novina La Stampa. Odrastao je u buržujskoj obitelji u Torinu. Još od djetinjstva bio je fasciniran Bogom. Bio je student, planinar i član Dominikanskog Trećeg Reda.

Sakrament svete pričesti primio je 19. lipnja 1911. Već sljedeće godine odlučio se pričešćivati svaki dan i to je činio do smrti.

Za života borio se za pravičnost, brinuo je o siromašnim i bolesnim.

Blažena s. Marie-Cecile od Rima (1897. – 1924.)
Dina Belenger
(rođeno ime), odrasla je u obitelji srednje društvene klase u Quebecu u Kanadi. Odgajana je u dubokoj vjeri pri čemu su držali i do kršćanskih vrijednosti.

Sakrament svete pričesti primila je 2. svibnja 1907. i tada je osjetila Božju milost.

Sveti papa Ivan Pavao II. (1920. – 2005.)
Karol Woytila
Rodio se 18. svibnja 1920. u mjestu Wadowice u Poljskoj. Njegov otac poručnik Karol Wojtyla bio je Poljak, a majka je bila učiteljica, etnička Ukrajinka i grkokatolkinja Emilija Kaczorowski.  Još od djetinjstva bio je angažiran u Crkvi.

Sakrament svete pričesti primio je 29. svibnja 1929.

Kasnije je postao nasljednik Sv. Petra.

Sveta Mala Terezija (1873. – 1897.)
Sveta Mala Terezija
, rođena je u gradiću Alençonu u pokrajini Normandiji na sjeveru Francuske. Na krštenju je dobila ime Marija Franjka Terezija. Roditelji Ljudevit Martin i Azelija Martin, bili su pobožni, u mladosti su razmišljali da postanu svećenik i časna sestra, no nisu uspjeli. Od malena se njen duhovni život vrlo snažno razvijao.

Sakrament prve pričesti primila je 8. svibnja 1884.

Terezija je ušla u Karmel 1888. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo – to je obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu.

Bl. Christophe Lebreton (1950. – 1996.)
Rođen je u Francuskoj u obitelji s 12 djece. Još kao dječak shvatio je koliko vjera ima važno mjesto u njegovom životu. Bio je jedan od sedam trapista koji su bili oteti u ožujku 1996., a svibnju ubijeni.

Sakrament prve pričesti primio je 1957.

Sluga Božji Carlo Acutis (1991. – 2006.)
Talijanski tinejdžer poznat kao cyber apostol euharistije. Umro je od posljedica teške leukemije. Svakodnevno je išao na mise.

Sakrament prve pričesti primio je 16. lipnja 1998.

Bl. Chiara Badano (1971. – 1990.)
Mlada Talijanka koja je u rano preminula nakon borbe s rakom. Od malena je bila pobožna, a poznata je njezina izjava „Još uvijek želim reći 'da' Isusu“.

Sakrament prve pričesti primila je 27. svibnja 1979.

Sveta Elizabeta od Trojstva (1880. – 1906.)
Elizabeta Catez
rođena je u Francuskoj. Bila je pobožna djevojčica koja je jednog dana za vrijeme svete pričesti čula u duši glas „Karmel“. To je shvatila kao znak i pristupila karmelićankama.

Sakrament prve pričesti primila je 19. travnja 1891.

Blaženi o. Jerzy Pepieluszko (1947. – 1984.)
Bio je jedan od velikih boraca protiv komunističkog režima u Poljskoj. Svakog dana pješačio je oko 5 kilometara kako bi sudjelovao u svetoj misi.

Sakrament prve pričesti primio je 1956.

Bl. Guadalupe Ortiz de Landazuri (1916. – 1975.)
Odrasla je u pobožnoj obitelji u Madridu. Ona sama bila je jako produhovljena. Kasnije je postala istraživa, učiteljica i laički član Opus Deia.

Sakrament prve pričesti primila je 18. svibnja 1923.

Sv. Gianna Beretta Molla (1922. – 1962.)
Ova Talijanka izrasla je u pobožnu djevojku zahvaljujući odgoju koji su joj pružili roditelji i starija sestra Amelia. Umrla je od posljedica raka, a svakodnevno je sudjelovala u svetoj misi.

Sakrament prve pričesti primila je 4. travnja 1948.

KT