Gdje se nalazi najveća župa na svijetu?


Dubai je zaista svjetski grad rekorda. Osim što se ponosi elitnim hotelom "Burj Al Arab" s nevjerojatnih sedam zvjezdica te najvišom građevinom "Burj Khalifa" od 828 metara, ima i najveću katoličku župu na svijetu s više od 300 000 vjernika.

Potvrdio je to nedavno za njemačku katoličku organizaciju Crkva u nevolji (Kirche in Not) župnik kapucin fra Tomasito Veneracion. Kako i sam kaže podataka o točnom broju župljana u statistici nema. Ovaj svećenik, porijeklom s Filipina, već četiri godine djeluje u ovoj vjerničkoj zajednici. U pastoralu mu pomaže još devet subraće kapucina koji su porijeklom iz različitih zemalja svijeta te još nekoliko svećenika. Ovo je samo jedna od sedam postojećih župa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ne bi se reklo da tu ima crkva

Najviše doseljenika ima iz Indije i Filipina. Inače, oko 85% stanovnika Dubaia su stranci, došli su radi posla. Muškarci rade na građevini dok su žene kućne pomoćnice ili u bolnicama. Oko 400 000 Filipinaca danas živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji imaju devet milijuna stanovnika.

Župno dvorište ove crkve ograđeno je visokim sivim betonskim zidom. Dok se minareti džamija itekako ističu u visini, ova crkva nema ni zvonika, niti vanjskoga križa po kojem bi čovjek nekako prepoznao da se ovdje nalazi crkva. Tek na samom ulazu u crkveno dvorište s lijeve strane nalazi se mala Lurdska špilja te se da naslutiti da je ovo crkveno dvorište, a na zidu stoji natpis na engleskom i arapskom jeziku St Mary’s Catholic Church.

Petkom 12 misa

Crkva Svete Marije može primiti oko 1 700 vjernika. Međutim, često je premala. Naime, kroz tjedan radnim danom na jednu svetu misu zna doći oko 2 000 vjernika. Ako u crkvi više nema mjesta onda vjernici ispune cijelo crkveno dvorište, pa se uključuje vanjski razglas, postavljaju se projektori i veliki zidni video panoi. Na velike svetkovine zna doći između 10 000 i 20 000 vjernika. Budući da je svaki petak muslimanski neradni dan mnogi katolici taj su dan slobodni, stoga se petkom u crkvi Svete Marije slavi čak 12 svetih misa, a subotom i nedjeljom po sedam. Euharistije su na engleskom, indijskom jeziku Malayalam, Konkani  ili  Tamil te filipinskom jeziku Tagalog. Oko 300 katehista petkom podučava 6 300 djece i mladih.

Usporedbe radi ova župa velika je kao cijela  sjeverna njemačka nadbiskupija Hamburg koja ima 397 000 katolika. Od 7 500 školaraca u četiri škole koje se nalaze na području župe polovica je islamske vjeroispovijesti. Inače, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima danas postoji sedam rimokatoličkih župa. Jedna nova župa nastaje u gradu Musaffah u blizini Abu Dhabija u kojem živi oko 100 000 katolika.

Ž.I., F. Pavljuk, KT