Globalni dug nikad veći te premašuje sveukupnu proizvodnju planete


U materijalističkom vremenu u kojemu ljudi troše novac kojeg nisu još zaradili za stvari koje im nisu potrebne kako bi impresionirali ljude koje ne vole nije ni čudo što je globalni dug skoro 200 trilijuna dolara...

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Mnogi će reći kako je to izmišljeni dug, za izmišljene robove izmišljenog modernog vremena. Fascinantno je to da se više ne može ni utvrditi tko kome zapravo što duguje.

Kako piše tribun.hr svjetski dug se popeo na više od 86 000 dolara po stanovniku planete, a navodi Međunarodni monetarni fond (MMF).

Začudo, najveći su dužnici SAD, Kina i Japan.

MMF je navodno izračunao kako dug premašuje proizvodnju svih zemalja svijeta zajedno.

Kina, koju se danas prezentira kao zemlju koja je u proteklih 40 godina doživjela nagli skok iz siromaštva u razvijenost, jedna je od najzaduženijih zemalja na svijetu. S početnih 3 posto, ta zemlja skočila je na današnjih 15 posto u ukupnom globalnom dugu.

Prema MMF-u, globalni dug tako je dosegnuo razinu od 184 trilijuna dolara, što je ekvivalent 225 posto svjetskog BDP-a 2017.

U moru takve količine novca i kreditnog sustava u kojem novac nastaje ni iz čega, nitko zapravo ne postavlja pitanje kome je tko uopće dužan, gledajući globalno. Ono što je svima jasno jest da je izmišljeni dug nemoguće vratiti, kao i to da se zaduženja i dalje samo gomilaju te ih je dobrim dijelom već i apsurdno spominjati.

KT