Gradit će se kapela hrvatskih svetaca i mučenika u Betlehemu


Hrvatska kapela u Betlehemu izgradit će se materijalima iz Hrvatske i bit će najveća u novom kompleksu na Pastirskim poljima.

Hrvatska kapela u Betlehemu Foto: fra Tomislav Glavnik

Hrvatska kapela u Betlehemu Foto: fra Tomislav Glavnik

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio je 10. veljače na misi proslave Stepinčeva u zagrebačkoj katedrali kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu, a o čemu je Katoliči tjednik pisao krajem prošle godine.

Kako prenosi Bitno.net, riječ je o kompleksu od šest kapela koje će se, zbog porasta broja hodočasnika, graditi na Pastirskim poljima. Među njima naći će se i jedna u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika zapravo bi se trebala sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar.

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je fra Tomislav Glavnik u prosincu, u razgovoru za Misiju.

Pritom je nadodao kako je u planu i “pozivni natječaj prema hrvatskim akademskim slikarima i kiparima” koji bi napravili “reprezentativna djela za interijer i opremu kapele kako bi to naše Svetište postalo i najreprezentativnija razglednica našeg naroda u Svetoj zemlji”.

U nedavnom razgovoru za Hrvatski katolički radio, fra Tomislav je dodao i kako je cilj da se u projekt vrlo konkretno uključi i hrvatski narod, “da kao narod financiramo jednu kapelu koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima”.

“Zahvalni smo što je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prihvatio inicijativu blagoslova tog temeljnog kamena. I nadamo se da će se brojni dobročinitelji uključiti u potporu gradnje te kapele, ali i u potporu koju dajemo i želimo davati franjevcima u Svetoj zemlji i svim projektima koje oni vode, na poseban način na korist kršćanima koji tamo žive. Bez kršćana Sveta zemlja bila bi samo jedan muzej. Molitvom i materijalnom podrškom želimo im biti blizu.”

Fra Siniša Srebrenović, čuvar Kristova Groba u Jeruzalemu, poručio je za HKR da je “Sveta zemlja ponos i obveza franjevačkog reda” te kako se na svetim mjestima trenutačno nalaze petorica hrvatskih franjevaca te tri studenta na studiju teologije.

Gradnja kapele hrvatskih svetaca i mučenika započet će kad se zaokruži financijska konstrukcija.

KT