Grupa majki koje mole za duhovna zvanja iz njihovih obitelji


Sredinom 2019. u američkom gradu Rochesteru, stvorena je grupa katoličkih majki koje mole da Bog nekoga iz njihovih obitelji pozove u duhovno zvanje.

„Molimo za našu djecu, za njihova zvanja, da čuju Božji poziv i ono što On traži od njih“, kazala je Janene Loughran, jedna od organizatorica nove grupe Majke Lua u biskupiji Rochester, u saveznoj državi New York.

Ideja za ovakvo nešto rodila se u lipnju na izletu s obiteljima i sjemeništarcima u ovoj dijecezi. Vlč. Peter Van Lieshout, jedan od odgovornih za tamošnja duhovna zvanja ispričao im je o Majkama Lua u Italiji – grupi majki koje su se u kasnim 1800-im okupile u svome malome selu kako bi molile za svećenička zvanja koje će biti iz njihovih obitelji. U sljedećih 65 godina više od 300 svećenika i redovnika/ica bili su njihovi sinovi i kćeri.

„Vlč. Liechout je tu priču 'ubacio' među obitelji na izletu: molitva za zvanja je općenito divna i trebamo to činiti. Međutim, također trebamo izazvati sebe da učinimo i više“, objasnila je Loughran za CNA te istaknula kako je nekoliko majki reagiralo na svećenikove riječi osjetivši snažan poziv da slijede primjer Majki iz Lua.

Preuzeti odgovornost

„Svi mi imamo odgovornost. Svugdje je nedostatak svećenika. Ni naša biskupija nije izuzetak. I onda što možemo učiniti? Nije riječ o tome što povjerenik za duhovna zvanja može više uraditi, što biskupija može učiniti, ili što može biskup. Nego zvanja će doći iz naših obitelji“, rekla je Loughran te objasnila kako je ovo dovelo do lokalnoga okupljanja majki koje će moliti da Bog nekoga od njihove djece pozove u svećeništvo i(li) redovništvo.

I dok su Makle Lua u Italiji sve živjele u istome selu te se lako mogle sastajati u mjesnoj crkvi svaki tjedan kako bi molile zajedno, majke u Rochesteru su – gledano po mjestu stanovanja – dosta raspršenije. No, zbog toga su odlučili sastajati se jednom mjesečno na klanjanju pred Presvetim te primati pričest svake prve nedjelje u mjesecu s nakanom za duhovna zvanja u njihovim obiteljima.

Žene su posegnule unutar vlastitih mreža – lokalne zajednice, katoličke škole i katoličke zajednice mama – i grupa je rasla preko informacija od usta do usta. Također, nekoliko svećenika je izrazilo zanimanje i objavilo je tekstove o tome.

Da Bog ozdravi cijelo društvo

Shauna Walczak, jedna od majki, koja u 2020. čeka svoje peto dijete, bila je među onima koji su pomogli stvoriti grupu. Istaknula je da je izvrsno slijediti primjer Majki iz Lua jer „tražimo od Boga i Blažene Majke sveti dom gdje će naša djeca moći u slobodi na prikladan način razaznati svoja zvanja“. Dodala je da u kontekstu prirodne roditeljske odgovornosti pomoći svojoj djeci da dosegnu raj, nedavno razotkriveni skandali u Crkvi osvjetljavaju potrebu snažnije molitve i posvećenosti euharistiji kao središtu obitelji i doma.

„Zapravo, mi ne molimo samo za zvanja naše djece, nego također za ozdravljenje naših zajednica kroz adoraciju i ljubav prema euharistiji“, istaknula je.

Inače, prvi sastanak ove su majke održale u srpnju. Nakon tri mjeseca, grupa je narasla te ima 40-ak članova iz različitih župa biskupije Rochester, a nerijetko im se priključe neke od baka te zajedno mole. Naglašavaju kako molitvom za duhovna zvanja nipošto ne žele obeshrabriti svoju djecu da stupaju u brak, nego da otkrivaju što je Božji plan za njih te budu spremni odgovoriti ako ih On poziva na svećeništvo ili redovništvo.

KT