Hrvatski prijevod radnog dokumenta predstojeće Sinode o sinodalnosti


Hrvatski prijevod radnog dokumenta (Instrumentum laboris) koji će biti osnova za rad na općoj skupštini Biskupske sinode u listopadu 2023. i listopadu 2024. objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatske biskupske konferencije.

FOTO: Vatican media

FOTO: Vatican media

Riječ je, kako prenosi IKA, o dokumentu koji objedinjuje iskustva biskupija diljem svijeta u posljednje dvije godine, počevši od 10. listopada 2021., kada je Crkva pod vodstvom pape Franje započela sinodski hod s ciljem razlučivanja koji su koraci potrebni za njezin rast u sinodalnosti. Stoga je Instrumentum laboris zamišljen kao pomoć radu opće skupštine, a u isto vrijeme poslužit će i za pripremu sudionicima uoči sinodskog zasjedanja.

Cjelovit prijevod možete preuzeti OVDJE.

Radni dokument sastoji se od teksta s objašnjenjem i pratećih radnih listova. Podijeljen je u dva dijela.

Odjeljak A pod naslovom Za jednu sinodalnu Crkvu ističe iskustvo protekle dvije godine i pokazuje na budući put kako da Crkva postane sve više sinodalna.

Odjeljak B naslovljen Zajedništvo, poslanje, sudjelovanje obrađuje „tri prioritetna pitanja“ koja će biti u središtu rada skupštine u listopadu 2023., a to su: „Zajedništvo koje zrači“; „Suodgovornost u poslanju“ te „Sudjelovanje, upravljanje i autoritet“.

Inače, Sinoda posvećena sinodalnosti u Crkvi imala je svoj svečani početak 9./10. listopada 2021. u Rimu, a 17. listopada iste godine u svakoj partikularnoj Crkvi. Prvotno je bilo planirano da bude okončana u listopadu 2023., no prema Papinoj odluci bit će podijeljena u dvije sesije: prva od 4. do 29. listopada 2023., a druga tijekom istog mjeseca 2024. 

Crkvu u Hrvata predstavljat će: u ime BK-a BiH pomoćni biskup banjolučki Marko Semren, OFM, u ime HBK-a đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te kao dio skupine članova koje je imenovao sam papa Franjo zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

KT