Hvar: Procesija "Za Križen" bit će održana i ove godine


Procesija "Za Križen", jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će, zbog pandemije "koronavirusa", moći sudjelovati desetero ljudi.

Velikim trudom članova Bratovštine te svih župa i Križonoša koji sudjeluju u procesiji, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio je zahtjev da u procesiji može sudjelovati desetoro ljudi, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, obavijestila je Hvarane Uprava Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, Bratovština Jelsa.

Bratovština moli sve koji nisu službeni sudionici procesije da ove godine ostanu u kućama, te tako svojom molitvom budu dodatna snaga i podrška svim Križonošama.

Posebnost procesije Za Križen je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu.

Jako je važno da se procesije ne susretnu, što se smatra znakom velike nesreće.

Na čelu procesije nalazi se križonoša koji nosi križ prekriven crnim velom. Čast nošenja križa ponekad se čeka i do 20 godina. Križonošinu pratnju čine jedan pomoćnik (obično član obitelji), nosači torceva (velikih svijeća) i ferala, batistrada, svojevrsni vođa procesije i pjevači.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Svi su obučeni u tunike bratovštine bijele boje.

U procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika, noseći svijeće i krunice. Ostali mještani dočekuju procesije i s njima u crkvi slušaju kantadure i sudjeluju u molitvama. Procesija Za Križen upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009.

Ž.I., KT