Ima li mjesta za Isusa u današnjim božićnim filmovima?


Biblijska tematika je od samih početaka stvaralaštva sedme umjetnosti bila zanimljiva za filmske djelatnike, a naravno i za publiku. Isusovo rođenje, djetinjstvo, početak javnog djelovanja, Veliki tjedan i napokon uskrsnuće uvijek su plijenili pozornost redatelja, scenarista i glumaca.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U ranim početcima snimanja filmova te za vrijeme zlatne ere Hollywooda čak je postojao i prestiž da se snimaju što grandiozniji i bolji naslovi koji imaju ikakva dodira s biblijskim motivima. Međutim, danas je pojavljivanje takvih filmova više iznimka nego načelo. Budući da je božićno vrijeme najpopularnije za prikazivanje naslova s religioznom tematikom, ovdje ćemo prezentirati neke od najpoznatijih.

Kako bismo objasnili današnju produkciju filmova s božićnom tematikom, moramo se vratiti malo u prošlost. Sv. Ivan Pavao II. se pred kraj svojega pontifikata, nakon nekoliko godina proučavanja medija, upitao ima li mjesta u tradicionalnim sredstvima priopćavanja za Krista? Naravno, on to nije učinio bez razloga jer današnja filmska industrija u odnosu na ono vrijeme otprije 30 - 40 i više godina nudit će za Božić sve osim Krista i kršćanskog nasljeđa. Tako vidimo da se ljudska stvarnost od 2 000 godina kršćanstva ignorira, a naglasak se stavlja na druge aspekte ljudskog života gdje nema mjesta za Boga i duhovnost općenito.

Tri skupine blagdanskih naslova

Religiozne teme su u svjetovnim medijima danas, općenito govoreći, rijetke. Čak i onda kada  se pojave, često su obrađene na pogrešan i tendenciozan način. Tada pitanje je li to namjerno ili nenamjerno, prestane biti važno jer je poruka već otišla u eter. Nažalost, takva je situacija i s filmom koji je dugovječniji medij od dnevnih novina ili televizijske emisije. Jednom izišli naslov će, ako ima imalo umjetničke kvalitete, desetcima, pa i stotinama godina tražiti gledateljstvo i slati svoju poruku neovisno kakva ona bila.

S obzirom na nabrojano, danas u TV ponudi u božićnom vremenu možemo vidjeti tri vrste naslova koje nazivamo zbirnim imenom: blagdanski filmovi.

Prva je skupina umjetničkih djela koja se bave biblijskom tematikom, evanđeljem ili nekim drugim motivom koji u svojoj srži ima kršćansku religioznu notu.

Druga skupina filmova su oni naslovi koji samo dijelom koriste biblijsku tematiku ili kršćansku predaju kako bi rekli svoju priču. To su uglavnom blagi obiteljski naslovi koji prezentiraju kršćansku tradiciju i poruku.

Treća i posljednja skupina filmova su oni naslovi koji za svoju radnju uzimaju bilo koju temu koja se može dogoditi ili se događa u božićnu vremenu (prvenstveno je to mjesec prosinac do Nove godine, ili vrijeme kada pada snijeg) i tu prestaje sva povezanost s istinskim značenjem Božića, Kristom i kršćanskom vjerom.

Problemi u snimanju religioznih filmova

Današnji problem redatelja i scenarista koji žele doslovce prenijeti ono što stoji u Bibliji prvenstveno se odnosi na predstavljanje Isusove ljudske i božanske osobe, te na vjerni glumački prikaz ostalih biblijskih tema. Čak i naslovi koji dosljedno prate Stari i Novi zavjet odlikuju se profanošću te zapostavljaju duhovnost. Tu su naravno prošlost glumačkih skandala, problemi u produkciji što dodatno opterećuje publiku koja se ne može povezati s određenim filmskim djelatnicima. Dakako, mnogo je lakše opisati ljudsku stranu Isusova života, nego istraživati bogatu duhovnu pouku i dimenziju koja se teško može prikazati na filmskom platnu.

Sve u skladu s vremenom u kojem danas živimo. Vrijeme diktature relativizma, nihilizma, hedonizma i izbjegavanja prave božićne poruke. Često se božićni filmovi jednostavno „nakače“ na proslavu dolaska Nove godine, pa tako budu zasjenjeni velikim slavljima u gradovima u kojima se radnja pojedinog naslova događa...

Istinskih filmova o Božiću i za Božić stvarno je malo, pogotovu novijih. Čak i oni koji su postali klasicima, ne uspijevaju dočarati istinski duh Isusova rođenja. Možda je zapravo to i nemoguće na filmskom platnu.

Ipak ne treba odustajati. Filmove s radnjom iz Biblije te o Isusovu životu treba snimati i gledati. Čak i onima koji se aktivnije bave Biblijom može biti korisno da joj pristupe preko audiovizualnih medija čiji je film ponajbolji predstavnik. Na kraju, čini se kako nije lako biti kršćaninom ni kada je riječ o gledanju božićnih filmova jer postoji mnogo zamki i zabluda u njima, pogotovu za nepažljiva gledatelja.