Indija: Solidarnost i nada unatoč pandemiji


Prema podacima Ministarstva zdravlja iz New Delhija, u jednom danu preminulo je više od 6 100 ljudi. Radi se o najtežim danima od početka pandemije koja je u zemlji prouzročila više od 350 000 preminulih.

Redovnica Mary John Kudiyruppil, koja inače živi u Italiji, ali trenutno zbog pandemije ne može napustiti grad Bangalore u državi Karnataka, u razgovoru je za Vatikanski radio iznijela svoje iskustvo.

„U Indiji imamo oko 400 sestara Duha Svetoga koje su raspoređene po svim saveznim državama“, rekla je sestra Mary i istaknula „Prisutne smo osobito na području koje je posebno pogođeno bolešću COVID-19. Stanovništvu, koje je iscrpljeno, sve naše zajednice pomažu toplim obrocima, koristeći maske i higijenska sredstva, no to nije dovoljno. U našoj su bolnici u Mumbaiju tri odjela prilagođena za prihvat oboljelih od bolesti COVID-19, osobito za najteže slučajeve“, kazala je i dodala kako su organizirali  i odjel za cijepljenje.

„ Mnoge su bolnice u drugim dijelovima zemlje morale pretvoriti i prilagoditi odjele za smještaj bolesnika. U Puneu, jednom od najvećih gradova, osnovana je udruga pod nazivom Glas žena u kojoj je organizirana pomoć za mnoge žene koje su ostale bez posla i za njihove obitelji. Država Karnataka, jedno je od područja najpogođenijih koronavirusom. Naša kongregacija ima 3 škole i stoga pokušavamo pomoći osobito nastavnicima koji su više od godinu dana nastavu morali organizirati online, sa svim teškoćama koje su s tim povezane“, svjedoči sestra Mary naglašavajući kako su nastavnicima i službenicima nastojali osigurati stalnu plaću, a ljude ohrabriti, održavajući živim plamen nade.

„Indija je snažna zemlja, sigurna sam da ćemo, uz pomoć svih ljudi, i to nadvladati. Indija mora ubrzati postupak cijepljenja i svima ga učiniti dostupnim. Vjerujem da je to jedini način da se virus zaustavi“. poručila je na kraju sestra Mary, koja je i sama bila sedam tjedana pozitivna na bolest COVID-19, te čim je ozdravila, zajedno sa susestrama, nastavila je služiti potrebitima i bolesnima, prenosi Vatican News.

J.Vr.,KT