Brazil

Inženjer koji se obratio tijekom izgradnje kipa Krista Otkupitelja


Glavni graditelj kipa u Rio de Janeiru nije bio katolik, ali se cijeli njegov život promijenio nakon incidenta koji se dogodio tijekom izgradnje.

Nadzornik arhitektonskog projekta i glavni graditelj, bio je Heitor Levy. Živio je na vrhu Corcovada (vrh na kojem se nalazi skulptura) tijekom godina izgradnje kako bi pomno pratio radove na izgradnji spomenika.

Gotovo smrtonosna nesreća
Svi su govorili kako je rad na kipu Krista Otkupitelja dobio mnogo blagoslova, jer na gradilištu nisu zabilježene ozbiljne nesreće.

Međutim, sam Heitor, zamalo je izgubio život tijekom svog rada na gradilištu.

Levy se poskliznuo na skeli i zamalo pao u ponor. Internetska stranica Nadbiskupije Rio de Janeira izvijestila je: „Projekt nije imao čvrstu podlogu za podupiranje skele, budući da je baza vrha promjera samo 15 metara, što je manje od polovice potrebnog za pokrivanje prostora između vrhova prstiju spomenika“, a s tri je strane okružena liticama visokim stotinama metara.

Podijelio je svoja sjećanja na ono što se dogodilo: „Svuda oko nas, pod našim nogama, provalija. Kod najmanje nepažnje, kod najmanjeg kvara materijala, jedno pogrešno postavljanje stopala značilo je sigurnu smrt, pad s litice. Mogao sam predvidjeti katastrofalan pad, koji se nije dogodio jedino voljom Svevišnjega. Ali sve je to prošlost, sjećanja na rad. Pred sobom imamo sliku Krista, s njegovim rukama raširenim da dočeka naše patnje i naše molitve“, objavila je Aleteia.

Njegovo obraćenje
Levy je bio Židov, ali je nakon nesreće prešao na katoličanstvo. Napisao je i imena članova svoje obitelji na svitku i držao ga unutar dijela srca kipa Krista Otkupitelja, koji se nalazi na visini osmog pristajanja.

Ukratko, obraćenje inženjera doslovan je primjer jednog od obećanja Presvetog Srca Isusova, koje kaže: „Ljudi koji šire ovu pobožnost imat će svoje ime zauvijek upisano u moje srce.”

Inače prvi kamen temeljac postavljen je 4. travnja 1922., a radovi su potrajali punih devet godina do 1931. kada je kip, 12. listopada, svečano otvoren. Spomenik, jedna od najpoznatijih brazilskih znamenitosti, treći je najveći kip Krista na svijetu. Visok je 39,6 metara i težak oko 700 tona. Kip je proglašen jednim od sedam svjetskih čuda, a za njegovu izradu bilo je potrebno pet godina. Projekt je izradio poljsko-francuski kipar Paul Landowski, a izgradio ga je brazilski inženjer Heitor da Silva Costa, u suradnji s francuskim inženjerom Albertom Caquotom.

N.Ž., KT