Izumrla dinastija Medici (1737.)


Dana 9. srpnja 1737. umro je Gian Gastone, posljednji muški potomak znamenite dinastije Medici koja je svojevremeno bila jedna od najjačih bankarskih obitelji na čitavom svijetu, a Crkvi je podarila nekoliko papa...

Foto: Središnja linija Medicija i njihovi najpoznatiji predstavnici među kojima su i dvojica papa

Foto: Središnja linija Medicija i njihovi najpoznatiji predstavnici među kojima su i dvojica papa

Ta je dinastija vladala Firenzom još od kraja srednjeg vijeka, a Mediciji su od 1569. nosili titulu velikih vojvoda od Toskane (Granduca di Toscana). Gian Gastone Medici oženio se u dobi od 26 godina njemačkom princezom Annom Mariom Franziskom od Sachsen-Lauenburga. Neko vrijeme živjeli su u Češkoj, u njenim dvorcima Ploskovice i Zákupy (njem. Reichstadt).

Toskansko prijestolje naslijedio je u 53. godini života, ali nije imao potomaka. Velike europske sile su odlučile da nakon njegove smrti Toskanu dodijele obitelji Lorraine. Tako je vojvoda Franjo Stjepan dobio Toskanu nakon smrti Giana Gastonea na današnji dan 1737. Zanimljivo je da se Franjo Stjepan godinu dana ranije oženio znamenitom Marijom Terezijom, nasljednicom habsburških zemalja. Ona je time po suprugu postala velikom vojvotkinjom od Toskane, a kasnije je tu državu naslijedio njen mlađi sin Leopold.

Neki od najpoznatijih papa iz obitelji Medici su: papa Lav X. (1513.-1521.), rođen kao Giovanni di Lorenzo de' Medici; papa Klement VII. (1523.-1534.), rođen kao Giulio di Giuliano de' Medici; papa Leon XI. (papa od mjesec dana 1605.), rođen kao Alessandro Ottaviano de' Medici; papa Pio IV. (1559.-1565.), rođen kao Giovanni Angelo Medici te papa Pio V. (1566.-1572.), rođen kao Antonio Ghislieri, ali povezan s Medicijima genealoškim vezama.

Potomci obitelji Medici i danas postoje kroz žensku liniju. Iako više nemaju političku moć kao u vrijeme renesanse pripadnici ove obitelji su danas, najviše u Italiji, umjetnici, znanstvenici i manje poznate osobe.

Lorenza de' Medici (1917.-2011.) bila je posljednja poznata osoba koja je nosila prezime svojih slavnih predaka. Dala je svoj doprinos pisanju o talijanskoj kuhinji i kulturi te ostavila je trajan utjecaj kroz knjige i rad na promicanju talijanske gastronomske tradicije. Iako je imala kćerku, njezinom smrću završila se linija nositelja slavnog prezimena koje je imalo veliki utjecaj na povijest Italije, papinstva, renesanse te čitavog svijeta.

Ž.I., KT